I en spørreundersøkelse utført av Sentio Research Norge for Fokus Bank svarer 23 prosent at de tror de vil oppleve boligkrakk i Norge i løpet av 2009.

- Dette er overraskende høye tall. Krakk er en ganske alvorlig tilstand, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

67 prosent av de spurte svarer at de ikke tror på boligkrakk, mens 10 prosent ikke har noen mening om saken.

Hvor skal boligmarkedet videre? Diskutér saken under artikkelen.

Det er verdt å merke seg at undersøkelsen ble foretatt før Norges Eiendomsforbund (NEF) la frem statistikken for oktober, som viste et bratt prisfall for alle typer boliger.

Boligprisene raser

Andelen som tror på boligkrakk har altså neppe blitt mindre de siste ukene.

At det faktisk blir noe brutalt prisfall er langt fra dermed gitt. Flertallet tror ikke det, og ifølge Statistisk sentralbyrå er det lite sannsynlig: - Det blir ikke noe boligkrakk

Best og verst i nord
Undersøkelsen dokumenterer at folk over hele landet er ganske samstemt i synet på boligmarkedet fremover.

Tre fylker skiller seg ut som klart minst pessimistiske: I Finnmark oppgir bare 15 prosent at de tror boligmarkedet vil gå på en skikkelig smell neste år. I Buskerud og Møre og Romsdal tror 19 prosent på krakk.

I Finnmarks nabofylke, Troms, er stemningen stikk motsatt. Der tror 27 prosent at boligprisene vil falle enda kraftigere enn de allerede har gjort. Samme andel tror på krakk i Hedmark.

Stor bekymring
Forbrukerøkonom Brøske tror svarene dokumenterer en alvorlig uro blant folk.

- Det er et sterkt signal når så mange svarer at de tror det blir boligkrakk. Det understreker at veldig mange er bekymret for situasjonen vi står oppe i, sier han.

Undersøkelsen sier ingenting om folk frykter eller håper på et boligkrakk, bare hva de tror vil skje. Men forbrukerøkonomen i Fokus bank er overbevist om at de færreste ønsker seg et realt sammenbrudd i boligprisene.

- I Norge er det en stor andel som eier bolig, og mange personer har en relativt høy belåning på boligen. Det gjør at Norge er i en særstilling, med veldig mye følelser knyttet til boligprisene siden så mange er eksponert mot dette markedet, sier Brøske.

Undersøkelsen viser at de største forskjellene på hvem som tror og ikke tror på boligkrakk oppstår når man bryter ned svarene på inntekt og utdanning.

De som tror aller mest på boligkrakk er personer som bor alene, har middels utdanning og tjener minst:



De som tror aller minst på boligkrakk finner man i husstander med to personer, har ungdoms- og folkeskole og de som tjener mye:



Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.