- Det ligger an til en betydelig videre korrigering av boligprisene. En prisnedgang på rundt 20 prosent i alt kan virke sannsynlig, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Så langt har boligprisene falt ti prosent siden toppen i fjor, og fra september til oktober falt prisene hele 4,2 prosent.

Les saken: Boligprisene raser

I oktober i år kostet gjennomsnittsboligen 22.600 kroner kvadratmeteren, ned fra 25.100 kroner i august 2007, ifølge eiendomsmeglerbransjens statistikk.

I vurderingene her har Nordea-økonomene lagt til grunn at det ikke blir noen vesentlig større tilstramning i bankenes kredittgivning til boligformål, enn det som normalt følger av en så markert svekkelse av boligmarkedet som den vi nå er inne i.

Skulle situasjonen også for norske banker forverres dramatisk, vil boligprisene kunne falle mer, skriver Juel i en markedsrapport.

Sjekk boligprisene der du bor

Pristoppen
I sin beregning frem til slutten av 2009 kommer Nordea altså frem til at boligprisene er 20 prosent lavere i 3. kvartal neste år enn i 2. kvartal i år, som ifølge Statistisk sentralbyrås boligprisindeks var tidspunktet for pristoppen. Eiendomsmeglernes statistikk viser også at pristrenden snudde sent i fjor vår.

Videre har Nordea lagt til grunn at boligrenten 3. kvartal neste år er fem prosent, og at styringsrenten er på fire prosent, i tillegg legger økonomene til grunn at lønnsveksten i 2009 blir på litt over fire prosent.

Når snur boligprisene? Diskuter saken nedenfor!

- Kan ikke bare skylde på finanskrisen
Sammen med lavere rente og god vekst i husholdningenes lønn vil et slikt prisfall kraftig redusere den delen av inntekten en gjennomsittshusholdning bruker til renter og avdrag, påpeker Juel..

Ved et slikt prisfall vil også forholdet mellom boligpriser og husholdningenes disponible inntekt neste år komme tilbake på samme nivå som like etter tusenårsskiftet.

Krisen i finansmarkedene kan ikke tilskrives hele ansvaret for at boligprisene har falt. Prisene var kommet svært høyt, trolig blant annet fordi boligkjøperne hadde vendt seg for mye til et lavt rentenivå og en sterk inntektsvekst, mener Juel.

- Norges Bank hevet renten gradvis til og med juni i år, det vil si også lenge etter at boligkrisen i USA hadde utløst stor uro i finansmarkedene internasjonalt. Formålet med renteøkningene var å dempe etterspørselen i økonomien, herunder etterspørselen i boligmarkedet. Nå i 3. og 4. kvartal har nok i tillegg finanskrisen bidratt til å dempe boligprisene, skriver Juel i rapporten.

Stiger igjen fra neste år
Lavere rente og god vekst i husholdningenes inntekt vil trolig stabilisere boligmarkedet i andre halvdel av 2009, mener Nordea-økonomene.

I dag er beste flytende rente på 6,7 prosent, men allerede neste høst kan beste boliglånsrente komme helt ned på 4,5 prosent, ifølge porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene.

Les sakene:
- Boligrenten mot 4-tallet
Slik får du høyere lån
Slik får du låne mer
Tror på lavere rente

- Boligprisene antas å stige med fem prosent fra 2009-2010, det vil si i takt med anslått vekst i husholdningenes disponible inntekt, skriver Juel.





Dermed sparer du over 2.500 kroner i måneden når skattefradraget holdes utenom.

Når snur boligprisene? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.