Norske pengemarkedsrenter faller bratt fredag. Siden mandag denne uken har den viktige tremånedersrenten falt med rundt 0,7 prosentpoeng.

De siste ukene har norske banker vært raske med å kutte boliglånsrenten når pengemarkedsrentene har beveget seg nedover.

  Dersom tremåneders pengemarkedsrente holder seg som nå, eller kanskje faller litt mer, kan det bety nye kutt i utlånsrentene ut til kundene, mener seniorøkonomen.

- Det kan hende at bankene på nytt vil bestemme seg for å sette utlånsrenten videre ned. Bankene gjør det klart at det er pengemarkedsrenten som er utgangspunktet, og at de setter utlånsrentene uavhengig av hva sentralbanken gjør, sier seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Mye å gå på
Til tross for at Norges Bank har kuttet styringsrenten kraftig den siste tiden har bankene har vært tilbakeholdne med å følge opp.

I dag er beste beste utlånsrente på 6,7 prosent. Det betyr at det er hele to prosentpoeng ned til Norges Banks styringsrente. Vanligvis er spriket kun på ett prosentpoeng.

Les også: Slik får du høyere lån




Dermed sparer du over 2.500 kroner i måneden når skattefradraget holdes utenom.


Men det er kanskje ikke så unaturlig at bankene har brukt tid på å justere ned utlånsrentene.

- Tre måneders nibor svinger mye fra dag til dag. Vi har sett at den tidligere har vært under seks prosent, for så å komme opp igjen 0,5 prosentpoeng. Vi kan ikke med sikkerhet si at den vil være like lav den neste og dagen etter. Men trenden er ned, sier seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Bratt fall
Fredag formiddag faller tre måneders nibor, pengemarkedslån med tre måneders løpetid, med nærmere et halvt prosentpoeng til 5,61 prosent. Dette er den laveste tremånedersrenten siden finanskrisen slo til for fullt i midten av september.

- Det er vanskelig å isolere effektene, men mye skyldes forventninger om større rentekutt, sier Wilhelmsen.

Norge har ikke et eget pengemarked. Derfor avledes de norske rentene av pengemarkedet for dollar, libor.

Forskjellen mellom tre måneders libor og forventet styringsrente, den såkalte libor-OIS-spreaden, er et indirekte mål på tilgangen på kapital i pengemarkedet. En høy spread tyder på knapphet på kapital. Den kan bli brukt som et mål på når pengemarkedet er tilbake til normalitet.

- Libor OIS-spreaden har faktisk gått litt ut de siste dagene, konstaterer Wilhelmsen.

Når vi samtidig vet at internasjonale pengemarkedsrenter har falt vet vi at OIS-en, som er et uttrykk for forventet styringsrente, også har falt.

Venter store kutt
I rentemarkedet prises det også forventninger om svært lave renter fremover. I USA er det rekordlave renter på 2, 10 og 30 års statsobligasjoner. Samtidig har aksjemarkedene stupt.

- Mye tyder på at forventningene til at sentralbankene skal kutte rentene ordentlig mye bidrar til å ta ned pengemarkedsrenten, sier Wilhelmsen, selv om han ikke helt vil utelukker at det også kan være andre tekniske årsaker som bidrar til dagens kraftige fall.

Fire prosent til sommeren
Økonomene i First Securities tror at Norges Bank vil kutte styringsrenten til 3,00 prosent innen sommeren til neste år. Norges Bank har selv signalisert en styringsrente på 3,75 prosent, mens markedet priser inn en lavere rente enn 3,00 prosent til sommeren.

- På bakgrunn av den økonomiske situasjonen vi ser i Norge og verden for øyeblikket mener vi risikoen er stor for at vi kan få en rente helt ned på to-tallet, sier Wilhelmsen.

Han mener dette grovt sett dette vil bety en utlånsrente på rundt fire prosent.

Hvor langt ned skal renten? - Renten ned til 2,5 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.