- Mitt inntrykk er at det har festet seg en holdning hos en del nordmenn om at det "lønner seg å ha lån", sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.

Hun har fått flere henvendelser de siste månedene fra kunder som spør om det lønner seg å ha penger på bok selv om man har gjeld.

Føler du trygghet ved å spare penger på bok? Diskutér saken nedenfor.

Rentekutt gir mer sp#229
- De sier de "har hørt" det er "dumt" å nedbetale gjelden, og at de heller bør beholde pengene på konto. Men det er mer lønnsomt å betale ned gjeld, sier hun. Her er forkl#229en:

Med dagens skatteordning får du 28 prosent fradrag for betalte gjeldsrenter og må betale 28 prosent skatt av kapitalinntekter. Ved likt beløp i innskudd/utlån går regnestykket i null for bruker dersom innskudds- og utlånsrenten er lik. Men ifølge tabell 468 fra Statistisk årbok ligger utlånsrenten over innskuddsrenten hele veien.

Altså: Rent økonomisk, med dagens skatteregler, er det ingen tvil om at det ikke lønner seg økonomisk å ha penger på bok når man har lån, påpeker Sidsel Sodefjed Jørgensen.

- Holdningen må endres
Hun tilføyer at det i perioder har vært "gratis" å låne fordi verdiøkningen på det du har investert i har overgått den renten du betaler for lånet.

- Men selv i de periodene har det ikke vært lønnsomt å låne fremfor å bruke egne oppsparte midler. Det er en oppfatning man bør frikoble seg fra så raskt som mulig! slår forbrukerøkonomen fast.

De mange rentekuttene har gitt folk flest mye mer å rutte med i måneden. En del går til forbruk, men mye går også til sp#229 og ekstra nedbetaling av gjeld.

 - Spar opp en solid buffer
Det er en annen side av saken, innrømmer Sidsel Sodefjed Jørgensen: Og det er verdien av å ha penger tilgjengelig.

Forbrukerbarometeret i februar viste at nordmenn med gjeld i gjennomsnitt har en buffer "på bok" på 131.000 kroner.

- Rent umiddelbart skulle jo ikke det være en god økonomisk løsning. Men det er ikke så dumt å ha noen månedslønner i bakhånd i tilfelle man skulle miste jobben eller få andre store uforutsette utgifter, utdyper Sodefjed Jørgensen.





- Jeg forstår godt at forbrukerne opplever disse punktene som mye "verdt", selv om verdien ikke alltid kan tallfestes i kroner og øre, sier DnB Nors forbrukerøkonom.

Les også:
- Spar opp cash!

<b>Få den lønnen du fortjener</b>

- En solid buffer er smart å ha - uten tvil. Men, har du flere hundre tusen kroner på bok, da ville jeg ha brukt en del av disse pengene til å nedbetale gjeld, legger hun til.

Sidsel Sodefjed Jørgensen understreker at hun i disse eksemplene kun har vurdert bankinnskudd opp mot nedbetaling av lån, og ikke har sett på andre renteplasseringer.

Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.