Fra og med i år er reglene om inntektsprøving av alderstrygd for personer mellom 67 og 70 år helt fjernet. Som et ledd i den nye arbeidslinjen i pensjonssystemet kan alle over 67 år nå motta så mye lønn de vil samtidig som de mottar full pensjon på toppen.

Tore Storfossene (68) er blant de første nordmennene som har fått smake på livet med «dobbel» inntekt.

Da han ble 67 måtte han riktignok pensjonere seg fra sin faste stilling i Kongsberg Gruppen, som følge av arbeidsgiverens seniorpolitikk.

Men han så ikke noen grunn til å slutte å arbeide av den grunn.

- Jeg gruet meg som en bikkje til å bli pensjonist, av tre grunner. Det ene var hvordan det ville påvirke økonomien. Det andre hvordan jeg skulle få dagene til å gå - arbeid er godt for helsen min, det opprettholder nysgjerrighet og aktivitet. Det tredje var hvordan det ville bli å omgås kona døgnet rundt, hele uken, ler han.

Løsningen ble at han opprettet et enpersonsforetak der han solgte spesialkompetansen på nyhetsovervåking som han hadde opparbeidet seg i sin gamle jobb. Både den gamle arbeidsgiveren og to andre selskap kjøper i dag tjenesten.

- Blir ikke kvitt´em
Det mener han er en perfekt løsning både for ham selv og oppdragsgiverne.

- Jeg er tilhenger av denne modellen framfor ”rett til å fortsette” i stilling. Jeg har hørt om tilfeller der eldre ansatte blir stående i stillingen selv om de ikke har gjort en dugelig jobb på lang tid. Arbeidsgiveren blir ikke kvitt´n, samtidig som de spiser kraftig av lønnsbudsjettet, sier han.



Nå er han derimot avhengig av å levere en tjeneste andre mener er verdt pengene. Han verken kan eller vil være gamlingen nekter å gi slipp når tiden er moden.

- Det må være attraktivt for arbeidsgiver å ha en person på lønningslisten, ikke en plikt, sier han.

Enn så lenge er han en etterspurt ressurs.

- Tilværelsen er så nær perfekt som man kan få den.

Syden som kontor
For som selvstendig næringsdrivende får Storfossene i pose og sekk: Fleksibel arbeidstid og mer penger enn han klarer å bruke.

- Med hjemmekontor har jeg pensjonistens frihet - jeg trenger ikke møte på kontoret hver dag klokken åtte, og det er ikke uvesentlig! Vanligvis jobber jeg fem-seks timer hver dag, også i helgene. Men er jeg litt streng med meg selv trenger jeg bare jobbe to timer på formiddagen og to på kvelden, sier han.

I fjor hevet han 380.000 kroner i alderspensjon samtidig som han hadde 517.000 kroner i arbeidsinntekt fra enpersonsforetaket sitt. Til sammen har han mer utbetalt i måneden nå enn da han var fast ansatt.

Fordi det eneste han trenger til jobben sin er tilgang på internett, har han dessuten en annen frihet de fleste arbeidstakere nok bare kan drømme om.

- Jeg har vært utrolig heldig. I fjor var jeg tre ganger i Portugal, på Kreta, vintur i Tyskland og to uker i Kroatia. Samtidig kan jeg være på jobb hele tiden, og ingen merker hvor jeg er, påpeker han.

Men penger og frihet er én ting. Det er noe annet som betyr mer, tross alt.

- At både jeg og kona har helsa og ingen plager.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.