- Man trenger de eldre i arbeidsmarkedet, og man trenger å øke pensjonsalderen. Men for å få det til må de eldre være villige til å gi noe på lønn, sier doktor Vegard Skirbekk, en av verdens mest siterte forskere rundt temaet alder og produktivitet.

Til daglig leder han prosjektet "Age and Cohort Change" (ACC) ved International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) i Wien (se også faktaramme).

De fleste forskere og politikere i Norge synes enige om at eldre er en viktig ressurs for landet, som det vil være ren sløsing å la gå uvirksomme.










Derfor er det gjennomført og planlagt en rekke tiltak som skal gjøre at seniorene både vil og kan stå lenger i arbeid.

Les også: <b>Pensjonist med 32.000 i måneden</b>

Men hva med arbeidsgiverne? spør noen. Hvilken interesse har de av å beholde eldre arbeidstakere i staben, dersom de kan hente inn yngre som gjør samme jobben til mye lavere lønn, og kanskje til og med mer effektivt?

Store individuelle forskjeller
Mens en del avviser denne type problemstillinger fullstendig, mener Skirbekk at det finnes belegg i forskningen for at noen eldre arbeidstakere ikke er like effektive som yngre.

Men det er ikke grunnlag for å si at eldre trenger å være mindre effektive enn yngre, understreker han.

- Forskningen viser at det er større forskjeller mellom 60-åringer enn det er mellom gruppen 60-åringer og gruppen 40-åringer. Med andre ord er individuell variasjon innenfor aldersgruppene større enn variasjonen mellom aldersgrupper, sier han.








Age and Productivity Capacity: Descriptions, Causes and Policy

Problemet er at høy lønn kan bidra til lavere andel eldre i arbeidslivet, all den tid høye lønnskostnader uansett vil være noe arbeidsgiver tar hensyn til.

- Det finnes en rekke undersøkelser der arbeidsgivere er spurt om hva de synes om arbeidstakere i ulike aldersgrupper. Det man da finner er at eldre har en rekke gode ferdigheter som for eksempel høyere lojalitet og dermed mindre risiko for at de forsvinner fra arbeidsplassen. Men samtidig er høyere kostnader et av de største problemene arbeidsgiverne oppgir i forhold til eldre arbeidstakere, forteller forskeren.

Forsvarerne av høy lønn til eldre arbeidstakere peker ofte på at den høye lønnen må sees i sammenheng med at de tidligere i yrkeskarrieren ble underbetalt fordi de var unge. Med andre ord er den høye lønnen til eldre nærmest å betrakte som utsatt betaling, gjerne en slags belønning for lang og tro tjeneste i arbeidslivet.

Høy lønn hindrer høy yrkesdeltagelse
- Det er en vanlig forkl#229 innen for seniorbaserte lønnsprofiler, og for så vidt et poeng, erkjenner Skirbekk.

Andre forklarer det med at man hadde en ung aldersstruktur med relativt få eldre da disse alders-lønnssystemene kom i stand, slik at bedriftene profiterte på å betale de eldre høyt og de unge lavt.

Men befolkningsaldringen er uunngåelig, og hvis hvis målet er høyere andel eldre i lønnet arbeid, er det nok av forskning som dokumenterer at høye kostnader kan gjøre dette vanskeligere, peker han på.

- Blant annet dokumenterer OECD-rapporten "Live Longer, Work Longer" at flate lønnsstrukturer gir høyere sysselsetting blant eldre, enn høyere lønn med høyere alder.

Japan er et eksempel på et land hvor man har lavere kostnader ved å ansette seniorer og en høy pensjonalder.








- Eldre mindre opptatt av lønn
Skirbekk er motstander av å bruke lønn som omfordelingsmekanisme mellom aldersgrupper.

- Dersom man ønsker en omfordeling mellom aldersgrupper i arbeidslivet er det vel ofte slik at unge med lav formue som er i etableringsfasen, er mer trengende, sier Skirbekk.

Det finnes empiri som viser at eldre har en økende formue relativt til unge, særlig de i 60-årene. Et annet viktig funn er dette, sier Skribekk:

- Eldre anser lønnsnivået som mindre viktig enn yngre arbeidstakere. De er ofte mer opptatt av faktorer som respekt, anerkjennelse på jobben og mulighet for å gjøre noe positivt for samfunnet, og dette bør det fokuseres mer på.

- Hva skal til for å få eldre til å godta et lavere lønnsnivå?

- Markedet må avgjøre i større grad hva som er riktig lønn for hver enkelt. Lønn er av betydning, men spiller trolig en mindre rolle for eldre enn for yngre, sier Skirbekk.

Les også:

<b>Pensjonist med 32.000 i måneden</b>
<b>- Skjerp deg, eller si opp! </b>
<b>- Om jeg ikke duger får jeg bli ordentlig pensjonist</b>

Diskutér saken: Burde enkelte eldre arbeidstakere akseptere lavere lønn?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.