Han har mer enn 40 år bak seg som yrkesaktiv skattebetaler - og er fremdeles i arbeid som selvstendig næringsdrivende, 73 år gammel.

Men da Svein Nordahl Pedersen var borte fra jobb i åtte uker i forbindelse med en skulderoperasjon, fikk han en uventet beskjed fra Nav da han ville søke om sykepenger.

- De sa: Nei, du er jo pensjonist over 70 år, og da har du ikke krav på noe, forteller Nordahl Pedersen til DN.no.

Andre selvstendig næringsdrivende som ikke mottar pensjon får sykepenger etter 16 dager.




ikke



Les hele arbeidsdepartementes svar: Derfor nektes 70-åringer sykelønn

Stusser på nyttårstalen
Det finner Nordahl Pedersen helt urimelig, all den tid han betaler skatt til felleskapet av alt han tjener utenom pensjonen og faktisk bekoster egen arbeidsplass.

- Jeg har jo en del utgifter knyttet til jobben, sier 73-åringen, som har eget kontor på Bryggen i Bergen.

- Og det burde ikke være slik at man skal måtte betale for å arbeide. Men slik er det per i dag, konstaterer han.

Nordahl Pedersen merket seg med en viss undring at statsminister Jens Stoltenberg fredet sykelønnsordningen i sin nyttårstale i år.

 

"Ingen arbeidstakere skal frykte å bli syke. Sykelønn er en rettighet vi har kjempet frem, og en rettighet vi skal verne om", lovet Stoltenberg tv-seerne.

Les om nyttårstalen: - Vi skal leve av hverandres arbeid

Men i dette tilfellet regnes åpenbart folk over 70 ikke som noen. For 73-åringen betyr det at han går glipp av rundt 10.000 kroner andre arbeidstakere ville hatt krav på.

- Pengene er underordnet for meg, dette handler om prinsippet, understreker han.

Ingen arbeidstakere skal frykte for å bli syke. Jens Stoltenberg i nyttårstalen

Ikke helt prinsipielt
Det såkalte prinsippet om at ingen skal motta alderspensjon og sykelønn samtidig er ikke mer prinsipielt enn at arbeidstakere mellom 67 og 70 år fra 2008 fikk rett på sykepenger i inntil 60 dager i tillegg til full alderspensjon.

Men fra 70 og opp er alderspensjon det eneste du har krav på, uansett. Det hjelper ikke engang at man kan dokumentere utgifter i forbindelse med jobben.

- Jeg mener det er helt feil at staten baserer seg på at pensjonen skal gå inn som driftsmidler i min næringsvirksomhet hvis jeg er syk, sier Nordahl Pedersen.

Han viser til at han allerede har opparbeidet seg rett til pensjon gjennom 40 års arbeidsinnsats, og at han betaler skatt på pengene han tjener nå.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.