1. juni trådte den nye forskriften i kraft som gjør det ulovlig for norske banker og betalingsinstitusjoner å videreformidle penger til utenlandske spillselskaper.

Dermed skulle det i utgangspunktet bli meget vanskelig for veddemålsivrige nordmenn å satse penger på for eksempel vinneren av fotballkampene i VM gjennom andre enn Norsk Tipping.

Milliardmarked
Det ville i så fall kunne innebære store ekstrainntekter for den statlige, norske spillmonopolisten.

Lotteritilsynet har anslått at utenlandske spillselskaper stikker av med hver femte krone det spilles for i Norge. Nordmenn brukte ifjor 26 milliarder kroner på diverse pengespill, der fem milliarder gikk ut av landet.

Den internasjonale pengespillbransjen mener det internasjonalt vil bli veddet for minst 20 milliarder kroner bare på fotball-VM - en ikke ubetydelig del fra tippegale nordmenn.

Dermed kom hinderet mot betaling med norske bankkort til konkurrentene av Norsk Tipping beleilig, knapt to uker før VMs åpningskamp i dag.

Men mye tyder på at tiltaket ikke helt fungerer etter hensikten.

- Nordmenn kan spille hos oss akkurat som før. Myndighetene har prøvd å sperre for transaksjoner til oss, men det lykkes de ikke med, sier Per Scavenius som er myndighetsansvarlig i Ladbrokes Norge til DN.no.

Ingen moralske kvaler
Spillselskapet Ladbrokes regnes som verdens største bookmaker, og er registrert i Storbritannia og Gibraltar. Spillkjempen kan derfor blåse en lang marsj i hva norske politikere måtte mene eller vedta av lover. Og blåse gjør de - uten at de skjemmes av det.

- Vi får jo ikke lisens til å drive i Norge, selv om det er det vi ønsker. Så da er vi ikke forpliktet til å følge norske lover heller, parerer Scavenius i Ladbrokes.

Til tross for forbudet, fortsetter de utenlandske selskapene markedsføringen mot norske kunder. Snarere enn å trappe ned, setter de inn et ekstra gir.

Spillselskapet Bet24.com kjører tv-reklamer der de sier at ryktene om forbud mot spill hos dem er usanne.

I Ladbrokes.com har de satt et telemarketing-firma til å ringe rundt til deres norske kunder for å informere om hvordan de kan spille tross det nye forbudet.

- Det er ikke forbudt for spillerne å spille. Det er ikke forbudt for oss å la dem spille. Det eneste som er forbudt er for banker i Norge å formidle pengene til oss, sier Scavenius til DN.no.

Men den hindringen er det mange veier rundt, ifølge Ladbrokes´ norgesrepresentant.

- Vi bruker tredjepartsløsninger som gjør at bankene ikke trenger å formidle pengene direkte til oss, sier Scavenius.

Disse aktørene har aldri hatt noe særlig til overs for det norske lovverket på pengespill. Lotteritilsynet

Han viser til kontoer som er opprettet av brukeren der andre betalingsutstedere gjennomfører transaksjonen av penger, samt andre faktureringsmetoder, av og til via stråselskaper.

- Er det lovlig?

- Vi gjør jo ikke noe ulovlig.

- Men hensikten med forbudet var å sikre trygge rammer for pengespill gjennom et monopolselskap eid og kontrollert av norske myndigheter. Har dere noen moralske betenkeligheter?

- Nei, overhodet ikke. De som er kunde hos oss, har tatt et valg. De ønsker ikke å spille hos den nasjonale monopolisten, enten det er på grunn av dårlig utvalg eller for lave premier, tilbakebetalingsprosent og så videre.

Scavenius hevder de knapt har registrert noen nedgang i spill etter de første 11 dagene med forbud mot å formidle penger fra norske bankkort til dem.

- Forbudet har ingen betydning, selv om de som innførte det liker å tro det. Hovedmålet var å beskytte egne inntekter, men de lykkes ikke, gjentar Scavenius.

Tror de bløffer
Det er kulturdepartementet som har stått i frontlinjen for kampen for å gi Norsk Tipping reelt monopol på det norske spillmarkedet.

- Det er alltid mulig å omgå ting, og det kan hende noen klarer det nå også. Departementets mål med denne forskriften var å gjøre det vanskeligere for nordmenn å spille spill som er forbudt i Norge, sier kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet til DN.no.

Hun henviser til kontrollinstansen Lotteri- og stiftelsestilsynet for spørsmål om forbudet virker eller ikke. Der stiller de seg meget tvilende til påstanden om at nordmenn spiller på utenlandske pengespill akkurat som før.

- Det tror jeg ikke noe på, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid.

- Fordi?

- Før forbudet trådte i kraft gikk 80 prosent av transaksjonene til utenlandske selskaper via norske banker. At alle disse transaksjonene skal være flyttet over til andre betalingsløsninger i løpet av natten, høres meget usannsynlig ut.

- Men de ringer jo for eksempel rundt til kundene sine og instruerer dem i hvordan de kan omgå forbudet. Hva synes dere om det?

- Jeg vet ikke hva de sier til kundene sine når de ringer. De ringer ikke akkurat oss, for å si det sånn, sier Timberlid.

Som ventet
Men at selskapene gjør hva de kan for å beholde sine andeler i det lukrative norske markedet, overrasker ham ikke.

- Det var ventet. Disse aktørene har aldri hatt noe særlig til overs for det norske lovverket på pengespill. Vi har måttet stoppe dem gang på gang for brudd på norske regler for markedsføring, så vi har ingen illusjoner om at den nye forskriften vil skape et vanntett skott mot dem, sier han.

I Norsk Tipping kan de det med å regne ut sannsynligheter for at noe inntreffer. Derfor er det ingen som faller av stolen over nyheten om at utenlandske spillselskaper ikke tar intensjonen i den nye forskriften til etterretning.

- Vi ser jo hva de gjør, og vi er ikke overrasket. Så lenge de opererer fra utlandet er dette standard politikk fra dem, påpeker kommunikasjonssjef i Norsk Tipping, Magne Vikøren.

Men hva er egentlig problemet med at noen setter penger på for eksempel vinneren av en fotballkamp gjennom et utenlandsk spillselskap, heller enn gjennom Norsk Tipping?

- Det er en politisk beslutning, der hensikten er å sikre spill gjennom trygge og regulerte former gjennom et monopol, påpeker både Norsk Tipping, Kulturdepartementet og Lotteritilsynet.

I sistnevnte innrømmer de imidlertid at de ikke har noen sanksjonsmuligheter mot de som frister nordmenn til pengespill utenfor Norges grenser.

- Nei. Det er derfor det er norske banker som har fått forbud mot å formidle pengene til dem. Dersom de ikke følger loven, vil vi se svært alvorlig på det, og gå til politianmeldelse, understreker Lotteritilsynets kommunikasjonsdirektør.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.