Etter en kraftig vekst siden bunnen før jul 2008, har boligprisveksten avtatt gjennom våren.

- Avkjølingen er i tråd med våre forventninger, og vi venter at prisene vil falle litt det nærmeste året, skriver økonomene Kyrre Aamdal og Kjersti Haugland i DnB Nor Markets-rapporten «Økonomiske analyser», som legges frem idag.

Boligformuen, som utgjør 60 prosent av norske husholdningers formue, vil trolig også utvikle seg mer moderat enn i tiden før krisen, mener økonomene.

 

- En årsak til dette er den oppgangen i arbeidsledighet som vi har bak oss. Økt arbeidsledighet er en faktor som virker negativt inn på boligprisene, men det tar tid før effekten slår gjennom, påpeker økonomene.

- Stiger fra 2012
Boligbyggingen er sakte på vei opp igjen, men fra et lavt nivå etter å ha falt sammenhengende siden sommeren 2007.

Knapphet i tilbud av boliger vil etter hvert bidra positivt til boligprisene. Fra 2012 tror vi derfor boligprisene igjen vil stige, om lag i takt med inntektsutviklingen, skriver Aamdal og Haugland.

Prognosene for bruktboligprisene er uendret fra forrige utgave av rapporten, som ble lagt frem i april.

Du kan lese om Statistisk sentralbyrå sine boligprisprognoser her: Boligprisene skal opp 17 prosent



Låneveksten avtar
Parallelt med boligprisfallet som startet sommeren 2007, har kredittveksten avtatt markert. Den er nå nede på om lag seks prosent på årsbasis, skriver Aaamdal og Haugland.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Etterspørselen etter lån har falt, men også tilbudet har blitt knappere.

Nye retningslinjer fra Finanstilsynet innebærer blant annet at et boliglån normalt ikke skal overstige 90 prosent av boligens markedsverdi og at lån normalt ikke skal overstige tre ganger samlet bruttoinntekt. I tillegg er det innført strengere retningslinjer for å beregne kundenes evne til lånebetjening, blant annet i form av konsekvenser av renteøkning.

Norges Banks utlånsundersøkelse viser at retningslinjene førte til en innstramning i bankenes kredittpraksis allerede tidlig i 2010.

Les: Boligmarkedets "magiske" grense

Her kan du lese de andre sakene som er basert på "Økonomiske utsikter 3. tertial 2010":

Skuffet over verdensveksten - igjen

- Ledigheten øker frem til 2012

- Strammere oljemarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.