Innstramminger i finanspolitikken i mange land - tvunget frem av høy statsgjeld - medfører trolig at det internasjonale rentenivået vil holde seg på et lavt nivå fremover.

- Det taler for at renten holdes lav også i Norge for å unngå at en høyere rentedifferanse styrker kronekursen. Vi tror derfor at det ikke blir ytterligere økninger i styringsrenten før neste sommer, skriver Statistisk sentralbyrå i rapporten «Økonomiske analyser», som legges frem i dag.

Moderat vekst
Styringsrenten ble sist satt opp til 2,0 prosent i mai og var da 0,75 prosentpoeng høyere enn bunnivået i fjor sommer.

I tillegg til utsikter til svært lavt rentenivå internasjonalt ligger en tro på moderat vekst i norsk økonomi og lav inflasjon bak SSBs anslag om at styringsrentene ikke vil bli endret før sommeren 2011.

- Ikke normalnivå før 2013
Tremåneders pengemarkedsrente har i løpet av det siste året økt noe mer enn det og har i det siste ligget i området 2,6-2,7.

- Vi venter at pengemarkedsrenten vil ligge i ro på rundt 2,6-2,7 prosent frem til neste sommer. Men fra og med andre halvår neste år vil den stige opp mot normalnivået, og vil ligge på fem prosent ved utgangen av 2013, sier Torbjørn Eika i SSB.

Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

To eller tre renteøkninger i siste halvdel av 2011 vil bringe pengemarkedsrenten opp i 3-3,25 prosent ved årsskiftet 2011/2012, mener SSB, påpeker at rentenivået gradvis vil normaliseres som følge av en normalisering av konjunktursituasjonen, slik at de korte rentene altså kommer opp i fem prosent ved utgangen av 2013.

SSB antar at pengemarkedsrenten vi ligge rundt to prosentpoeng høyere i Norge enn i euroområdet i hele prognoseperioden.

Boliglånsrenten settes ut fra pengemarkedsrenten pluss et risikopåslag.

Beste nominelle lånerente ligger rundt 3,1-3,2 prosent.

Renteprognosene denne gang:

* gjennomsnitt for året for gjennomsnittlig utlånsrente.

Renteprognosene i juni:

* gjennomsnitt for året for gjennomsnittlig utlånsrente.

Saken oppdateres

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.