Rentene er historisk lave - og Ola og Kari Normann tror perioden med behagelige renteutgifter skal vare en stund til.

Andelen av husholdningene som forventer en økning i rentene de neste 12 månedene gikk ned fra 63,7 prosent til 56,8 prosent i tredje kvartal 2010.

Det viser Norges banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Samtidig økte andelen som forventer at renten skal falle fra 3,8 prosent til 4,7 prosent.

Andelen som forventer at renten skal forbli uendret gikk opp fra 27,4 prosent til 34,3 prosent.

- Rikere enn noen gang
De fleste analytikermiljøene er skjønt enige om at rentene skal være lave en god stund til, men få tror de skal snu ned igjen med det første.

Statistisk sentralbyrå mener i sine siste prognoser at utlånsrenten kun vi ligge 0,2 prosenpoeng høyere neste år enn i år.

- Folk er gjennomgående rikere enn de har vært noen gang, slo SSB-forsker Torbjørn Eika fast overfor DN.no.

Les sakene:
Du får mer å rutte med enn noensinne
- Unormalt lav rente til 2013


- Lav rente lenge
Norges bank signaliserer også at det blir en stund til renten for alvor skrus opp. Men sentralbanksjefen mener folk bør ruste seg på to hopp det kommende året.

I mai satte Norges bank opp styringsrenten til to prosent. Ifølge sentralbankens ferskeste prognoser, som ble presentert i Pengepolitisk rapport i juni i år, vil styringsrenten være på 2,50 prosent i september neste år.

- Vår siste renteprognose tilsier at renten vil bli liggende lav lenge, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem under et foredrag han holdt idag i av Centre for Monetary Economics (CME) ved Handelshøyskolen BI.

Gjedrem konstaterer likevel at markedsaktørene tror det skal ta enda lengre tid før renten kommer opp til et mer normalt nivå.

- Høsten 2012 venter vi en rente opp mot 3,5 prosent, mens markedsaktørene venter en rente på 2,75 prosent. Dette er et stort avvik, men ikke historisk høyt. Vår renteprognose ser ut til å ha størst virkning på renten i markedet det nærmeste året. Avviket er større litt lenger ut i tid. Avvik kan tyde på at sentralbanken og markedsaktørene tidvis har ulike syn på utviklingen i norsk økonomi, sier Gjedrem.

Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre. Boliglånsrenten settes ut fra pengemarkedsrenten pluss et risikopåslag. Beste nominelle lånerente ligger nå på rundt 3,1-3,2 prosent.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Tror på fetere lønn
Forventet lønnsvekst i løpet av det neste året blant husholdningene steg fra 2,1 prosent i andre kvartal til 2,5 prosent i tredje kvartal 2010.

Husholdningene venter at prisene skal stige med 2,9 prosent i løpet av det neste året. Dette er uendret fra forrige kvartal.

Les også:
Nå ansetter de igjen - krev fetere lønn!

<b>Ekspertene venter sterkere krone</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.