-Når folk har fått opparbeidet en viss formue, så er det mange som spør seg om de har nok nå. Er svaret ja, kommer kanskje tanken om å kunne bruke pengene til det beste for et eller annet formål, sier spesialrådgiver Georg Krog i DnB Nor Private Banking til Dagens Næringsliv.

Krog har vært i finansbransjen som megler, fondsforvalter og forvalter for de mest formuende kundene i 40 år.

Stor formuesøkning
- Jeg har studert og vært mye i USA. Der er jo hele samfunnet bygget opp på filantropi. En filantrop er en som gir av sine finansielle midler og en som gir av sin tid og kompetanse, sier Krog.

Ifølge konsulentselskapet CapGeminis World Wealth report for 2010 hadde nær 75.000 nordmenn en formue over seks millioner kroner. Det er en økning på 27,5 prosent fra året før.

- Særlig mange som har tjent pengene sine som gründere, har et ønske om at deres penger skal kunne bidra til å gjøre en forskjell, og ønsker råd fra oss om hvordan de kan gjøre dette, sier Krog.

Vil gjøre en forskjell
- Vil DnB Nor gjøre filantropi til et forretningsområde?

- For oss er det en naturlig fortsettelse av rådgivingen vi gjør for eksempel ved generasjonsskifte. Hvis ikke bankene tar rådgivingen på dette feltet, så er det jo noen andre som gjør det, sier Krog.

Men de formuende gir sjelden helt uten motiver.

- Husk at dette er mennesker som gjennom smarte valg og hardt arbeid har klart å tjene seg opp mye penger. Og så skal de plutselig snu seg rundt og gi bort penger. Da er det ikke unaturlig at ønske om å skape verdier gir seg utslag i at man vil gi bort penger på en måte som setter spor etter seg, sier Krog.

Les også: Gir bort «det aller meste»

- Hva skal barna mine med 2-3 millioner når de er 60?

Født til å arve

- Unngå arvekonflikten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.