Chilenske gruvearbeidere har greid å overleve under jorden i nesten ti uker.

Fremtiden vil vise om de kommer til å evne å leve.

Antagelig vil ingen av dem kunne leve uberørt av hendelsene og fortsette der hvor de slapp, og sannsynligvis har de alle fått nye perspektiver.

Det er både viktig og interessant å merke seg at en av de første beslutningene som ble truffet i dypet var å velge en leder og skape en overlevelsesdyktig organisering.

Selv under jorden er altså ledelse og lederskap avgjørende for overlevelsesprosjektet.  

Det kommer ikke som noen overraskelse at det også på bakkenivå er viktig å velge både riktig organisasjonsmodell og velge ledelse.

Strategisk forståelse for dramaet
Ole Gunnar Solskjær oppholdt seg på benken under mange av ligakampene sine for Manchester United, og så ble han satt inn i kritiske øyeblikk med en sjelden evne til å score mål.

Det er altså fullt mulig å oppnå stjernestatus selv om mesteparten av spilletiden finner sted utenfor banen; å sitte på benken skaper en helt annen taktisk og strategisk forståelse for dramaet som utspiller seg på banen.  

Drillo er et eksempel på en person som ikke bare har holdt avstand, men som i tillegg nærmest har blitt erklært for idiot.

Etter en periode i den offentlige ”straffeboksen” er han nå igjen på god vei til å skape suksessrike resultater for landslaget.

Avstand skaper ikke bare utsikt, men også verdifull innsikt – og det er også en av hovedårsakene til at konsulenter i mange situasjoner kan ha en klar eksistensberettigelse. Avstand er en forutsetning for refleksjonen.

 

Verdifull forståelse og innsikt
Inger Berneke, som er konsulent hos Egon Zehnder International, et av verdens mest vellykkede hodejaktselskaper, har uttrykt at styrekvotering stjeler oppmerksomhet fra det hun mener er det egentlige kvinneproblemet, nemlig kvinners trang til å frilanse i stedet for å forfølge en utstaket karriereplan.

Jeg lurer på om ikke dette heller er en styrke, fordi kvinner (i motsetning til de fleste menn) faktisk gir seg selv mulighet til å beskue virkeligheten både ovenfra, nedenfra og fra siden, og at dette faktisk kan føre til svært verdifull forståelse og innsikt.

Svakheten, slik jeg ser det, er heller vår manglende evne til å ta inn over oss at veien til forståelse ikke nødvendigvis har et lineært forløp, og at den eneste måten vi kan berike samfunnet på er ved å inspirere til mangfold i stedet for ensrettethet.

Uten selvforståelse er det umulig å bedrive verdiskapende lederskap

Når man opplever situasjoner preget av sterk forandring, enten det er av egen fri vilje eller tvunget, så innebærer det gjerne at man kommer ut av prosessen med en styrket forståelse av seg selv.

Og det er absolutt ikke uten verdi for et arbeidsliv. Uten selvforståelse er det umulig å bedrive verdi skapende lederskap.

Krever stor avstand
Mangfold, både nasjonalt og globalt, er en av de aller største utfordringer samfunnet står overfor.

Først må mangfoldet skapes, og senere må det mestres og håndteres. Særlig er det en utfordring å skulle mestre ideologisk mangfold.

I enkelte land, som Kina, må man først skape dette ideologiske mangfoldet, og her kan Nobelkomiteens tildeling kanskje være til inspirasjon.

Tildeling av Nobels fredspris krever nettopp avstand, for det ville jo være utenkelig at en kinesisk komité skulle ha kommet til samme resultat.

Det faktum at den norske utenriksminister har synspunkter om en tildeling finner jeg legitimt fordi dette jo nettopp demonstrerer komiteens uavhengighet selv fra innflytelsesrike mennesker på kort avstand.

Så får ettertiden vurdere om avgjørelsen var innsiktsfull eller ei.

Lars Esholdt er hodejeger i Esholdt Executive Search as

Siste gjestekommentarer:
Slik får du skattefrie inntekter på boligen
Blir du kontrollert eller overvåket på arbeidsplassen?
Slik unngår du lavrentefellen

Mandag klokken 13 stiller Lars Esholdt til nettmøte på DN.no, og svarer på dine spørsmål om ledelse.

Send inn dine spørsmål allerede nå! Spør hodejegeren om ledelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.