Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gjestekommentar:
- Svært få funn viser at private investorer generelt gjør gode kjøp, skriver Trond Døskeland. Kristian T. Marthinsen les mer

Privatøkonomi

- Gode resultater fra norske aksjefond

kan like godt skyldes flaks som dyktighet

Det er ikke enkelt å skille flaks fra dyktighet. Forskning viser at eventuelle gode resultater fra norske aksjefond kan like godt skyldes flaks som dyktighet. Derfor kan man ikke la historisk avkastning avgjøre om fondsforvalter er dyktig.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Utfallet av de fleste aktiviteter er en kombinasjon av dyktighet og flaks. Men hvis vi klarer å skille dyktighet fra flaks kan det hjelpe oss til å ta bedre beslutninger. Hvis Drillo er dyktig og ikke har flaks, så bør man tilby han en livstidskontrakt som landslagstrenger. Hvis det er dyktig forvaltning som gjør at Alfred Berg Gambak er det norske aksjefondet som har gitt best avkastning hittil i år, så bør vi flytte sparepengene våre til fondet.

Hva er så forskjellen på flaks og dyktighet? Dyktighet kan man tenke på som en serie med bevisste handlinger som leder til at man oppnår et mål. Flaks er hendelser som enten gir et gunstig eller ugunstig utfall uten vår påvirkning. Det kan være resultatet av kron-mynt, der kron er gunstig og mynt ugunstig.

Mandag 1. november klokken 10.30 stiller Trond Døskeland til nettmøte på DN.no.

Send inn spørsmål nå!

Utfallet av enkelte aktiviteter er mer knyttet til flaks enn dyktighet, for eksempel terningspill, mens andre aktiviteter, som sjakk eller løping, skyldes mer dyktighet enn flaks. Poker er et spill som består av både flaks og dyktighet. Hvis du er dyktig i poker, får du etter hvert en hånd som gir bedre odds for å vinne enn din konkurrent. Da er det din dyktighet, prosessen ved å spille kortene bra, som har satt deg i en gunstig posisjon. Men så blir det delt ut et kort som har lav sannsynlighet for å dukke opp. Din hånd blir dårlig, mens motstanderens blir bra, og du taper. Ditt tap er et resultat av dyktig spill, men uflaks. Motstanderens spill er et resultat av udyktighet og flaks.

Avkastning i aksjemarkedet er et resultat av mye flaks. Man må ha mange observasjoner eller avkastning over lang tid for å være sikker på at flaksen blir jevnet ut og at det er dyktighet vi finner i tallmaterialet. Avkastning i aksjemarkedet er et resultat av mye flaks Ved først å rangere innsatsen til investorer, for deretter å se om de som gjør det bra ved første rangering, også gjør det bra ved seinere målinger, kan man identifisere dyktige investorer. Investorer som gjør det bra ved gjentatte rangeringer sier vi er dyktige.

Lars Sørensen finner i sin doktorgradsavhandling ved NHH at eventuell god (risikojustert) avkastning til norske aksjefond kan likegodt skyldes flaks som dyktighet. Tre forskere fra BI, Limei Che, Øyvind Norli og Richard Priestley, finner at det faktisk er en gruppe private investorer som gjør det bra over tid. Dette er overraskende siden det er svært få andre funn som finner at private investorer generelt gjør gode kjøp. Ifølge BI-forskerne kan forkl#229en være at private investorer kan man følge over tid, mens gode forvaltere flytter fra fond til fond, og det dermed er vanskelig å måle den enkelte forvalters dyktighet.

Hva kan vi som private investorer lære av dette? Jo, siden aksjeinvesteringer er forbundet med mye usikkerhet, er det ekstra vanskelig å skille dyktighet fra flaks. Vi trenger mange observasjoner for å være overbevist om at en forvalter er dyktig Vi trenger mange observasjoner for å være overbevist om at en forvalter er dyktig. Siden vi ifølge Sørensen ikke vet om norske fond er dyktige eller har flaks, er det vanskelig å finne et kriterium på forhånd for å plukke gode fond. I idretten snakkes det om at dyktige utøvere klarer å gjenskape gode prestasjoner. Da kan det vel konkluderes med at Drillo er en dyktig landslagstrener og Brann hadde flaks da de vant serien i 2007!

Gjestekommentator Trond Døskeland er postdoktor ved NHH

Siste gjestekommentarer:
Leder best med avstand
Slik får du skattefrie<br/> inntekter på boligen
Blir du kontrollert eller overvåket på arbeidsplassen?
Slik unngår du lavrentefellen

Sørensen, Lars Qvigstad, Mutual Fund Performance at the Oslo Stock Exchange, http://ssrn.com/abstract=1488745
Che, Limei, Norli, Øyvind and Priestley, Richard, Performance Persistence of Individual Investors, http://ssrn.com/abstract=1004454

Referanse til forskningsartikler nevnt i gjestekommentaren:

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer