Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Lars Petter Skillestad/Privatmegleren
Lars Petter Skillestad/Privatmegleren les mer

Privatøkonomi

- Boligprisene kan falle 20 %

Renteoppgangen rykker nærmere. Det kan slå bena under et hett boligmarkedet, advarer sjeføkonom Steinar Juel.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De kriselave rentene har bidratt til å sende boligprisene kraftig opp, og har ført til en kjøpefest man ikke har sett maken til siden jappetiden.

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel tror at festen i boligmarkedet kommer til å fortsette - ihvertfall en liten stund til.

I ferske boligprisprognoser i bankens rapport "Økonomisk Oversikt", spår Juel at boligprisene skal stige med 8-9 prosent i 2011 og med fem prosent fra 2011-2012.

- Vi tror styringsrenten vil ha nådd 4 prosent i slutten av 2012, og at den i 2013 vil kunne toppe på 4,5 prosent. Selv dette vil være nok til at en gjennomsnittsfamilie som nylig har kjøp bolig vil oppleve utgiftene til renter og avdrag som svært høye. Etter oppgangen i boligprisene i år og neste år kan det derfor ligge an til et fall på 15-20 prosent i årene etter, skriver Juel i rapporten.

 

Han får støtte av kollega Erik Bruce:

- Lave renter, gode utsikter på arbeidsmarkedet og relativt lav nybygging tilsier at boligprisene øker ytterligere i 2011. Høyt nivå på boligprisene vil trolig bidra til økende boligbygging, noe som sammen med stigende renter vil dempe boligprisveksten på lenger frem, skriver han.

Kan undervurdere optimismen
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea frykter at lave renter over en lengre periode, god vekst i norsk økonomi og relativt lav arbeidsledighet, kan gi enda høyere optimisme, kraftig fall i sp#229en og dermed en svært sterk forbruksvekst.

 

- De siste månedene har aktiviteten i boligmarkedet tatt seg betydelig opp. Boligprisene har i gjennomsnitt steget med 1 prosent per måned siden sommeren ifjor, og antall boliger til salgs har falt ned til nivåer vi ikke har sett siden begynnelsen av 2007. Boligprisene vokser raskere enn Norges Bank hadde sett for seg. Det står svart på hvitt i siste rapport om Finansiell stabilitet, skriver Boye.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Sterkeste siden jappetiden
Likevel tror hun at det er risiko for at både Nordea og Norges Bank undervurderer optimismen blant forbrukerne

Dersom det er slik at Norges Bank har undervurdert risikoen, har hun laget et risikoscenario der hun legger til grunn en forbruksvekst på hele syv prosent fra 2010 til 2011.

- Så sterk vekst i forbruket har vi ikke sett siden ”jappetiden” midt på 1980-tallet. Da var forbruksveksten på det sterkeste over 9 prosent. I dette alternativet scenarioet vil vi se et betydelig fall i spareraten på rundt 5,5 prosentpoeng, skriver hun.

Renten opp i hurtig tempo
I en slik situasjon tror Nordea at Norges Bank vil komme til å sette opp renten på minst fem av årets åtte rentemøter, til minst 3,25 prosent.

- I 2012 fortsetter renten opp i et hurtig tempo. Boligprisvekst sammen med kraftig vekst i forbruket og tegn til bedring i arbeidsmarkedet, kan gi økt bekymring for finansielle ubalanser gjøre Norges Bank mer aggressiv i rentesettingen, skriver Boye.

Svært usikre
Hun mener at økt bekymring for finansielle ubalanser vil være nytt farvann for Norges Bank.

- Vi er svært usikre på hvordan handlingsmønsteret vil være. Trolig vil Norges Bank måtte akseptere en sterkere krone og dermed lavere inflasjon på kort sikt som en konsekvens av at de legger mer vekt på hensynet til finansiell stabilitet, skriver Boye.

Les også: Frykter ny boligboble

- Boligprisene skal opp i 2011

- Tilbake til jappetiden

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.