Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Privatøkonomi

Varsler boligskatt med Gjedrem

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er eneste søker til jobben som finansråd, og kan utnevnes til øverste administrative sjef i Finansdepartementet allerede i morgen, skriver Dagens Næringsliv.

Det kan være et signal om økt skatt på Kari og Ola nordmanns bolig, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

- Jeg tror det ligger an til endringer i regelverk og i skattesystemet i Norge, sier Holvik.

I en gjestekommentar i dagens DN påpeker Holvik at Gjedrem brukte sine siste årstaler som sentralbanksjef til å argumentere for økt skatt på bolig, for eksempel ved å fjerne skattefradraget for gjeldsrenter.

Kutte andre skatter
I 2010 la Gjedrem frem regnestykker som viste at det offentlige kunne dratt inn rundt 35 milliarder kroner dersom eiendom i Norge ble skattlagt på linje med snittet i OECD.

Dette ville Gjedrem bruke til å kutte andre skatter. De fleste økonomer vil trolig være enig med Gjedrem i at skattleggingen bør vris i retning av eiendom.

Så langt har det imidlertid vært liten stemning politisk for en omlegging.

Dårlig valgkampsak
Holvik tror likevel dette er i ferd med å endres.

- Det vil jo ikke være noen god valgkampsak. Derfor tror jeg det vil skje i en litt større referanse der en gjør flere grep samtidig, sier Holvik til Dagens Næringsliv.

Hun mener rentefradraget, som i praksis innebærer en subsidiering av boliglån, er en naturlig kuttkandidat. En annen mulighet kan være å redusere gapet mellom formuesskatten på boliger og annen formue.

Gjedrem: Ber om økt boligskatt

- Vi overinvesterer i bolig

- Risiko for at boligprisene skyter fart


Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

- Mange får formuesskatt for første gangDN.no skal skrive en sak om utsiktene for økt boligskatt. I den forbindelse ønsker vi å intervjue noen som kjøpte boligen sin mens inflasjonen var høy, og staten i praksis betalte mellom 50 og 75 prosent av boliglåntakeres renteutgifter.Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no

Betalte staten 75 prosent av boligrentene dine?


Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.