- Jeg kan ta fri om solen skinner fra klar himmel og temperaturen er over 20 grader, sier salgssjef Mats Christian Sandvig i IT-selskapet Oyatel.

Med en arbeidsledighet nede på 2,8 prosent, er det gode tider for mange arbeidssøkere. Flere bedrifter tilbyr ekstra frynsegoder for å sikre seg den arbeidskraften de trenger.

IT-selskapet tilbyr derfor sine ansatte tre ekstra dager fri på soldager.

- I et presset arbeidsmarked vil det generelt være lettere å presse opp prisen på attraktiv arbeidskraft. Å få til noen ekstra goder ”på toppen”, etter at arbeidsgiver har strukket rammene lenger enn det man i utgangspunktet hadde tenkt, vil naturlig nok være lettere når det ikke er balanse i markedet, sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning peker på det samme.

- I oppgangstider når arbeidsledigheten er lav, øker bruken av frynsegoder i arbeidslivet, sier Dale Olsen.

Han tilføyer at det likevel utgjør relativt små summer sett i den store sammenhengen.

- Betyr mye
Hos 24Seven Technology Group ble det nye frynsegodet innført rett før sommerferien, etter at de ansatte hadde snakket om at det ofte er dårlig vær når man har fri eller har tatt ut ferie.

- Om man har vært uheldig med været i ferien, har vi mulighet til å plutselig ta en dag fri for å få litt sol på kroppen, sier Sandvig.

Han er svært fornøyd med tilbudet, og mener slike frynsegoder tiltrekker seg arbeidssøkere.

- Det betyr mye med fleksibilitet i arbeidslivet, og denne type goder tror jeg lokker til seg folk. For min del har det i alle fall mye å si, sier Sandvig.

- Må treffe de rette kandidatene
- Jo færre alternativer en arbeidsgiver har, jo sterkere stiller arbeidstaker, sier forhandlingsekspert og advokat Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma.

- Ta for eksempel geologer. Fordi det for tiden er en mangel på disse, må arbeidsgiver gjøre seg særlig konkurransedyktig. Det kan være begrenset hva de kan gi i lønn av hensyn til andre ansatte og lønnsomheten i bedriften. I en slik situasjon kan frynsegoder komme godt med, sier han.

Forsker Dale-Olsen mener ekstra goder må tilrettelegges for de gruppene de ønsker å treffe.

 

- For noen år tilbake var det mye snakk om goder som barnehageplass gjennom arbeidsplassen. Dette passer for noen, men det blir feil å tilby dette til en barnløs 50-åring. Det må tilpasses gruppen du ønsker å nå, sier han.

Dale-Olsen mener frynsegoder som videreutdannelse vil kunne lokke mange.

- At arbeidsgiver for eksempel finansierer full utdannelse på BI er noe av det som for mange vil bety mye økonomisk.

Studiestøtte er et av godene som blir brukt i økende grad de siste årene, viser en undersøkelse gjennomført av HR Norge. Over 65 prosent av virksomhetene som deltok i undersøkelsen benyttet dette.

Arbeidstaker bør foreslå goder som i mer eller mindre grad også er i arbeidsgivers interesse, selv om dette tradisjonelt oppfattes som frynsegode, mener forhandlingsekspert Knudtzon.

- Et gode kan bety langt mer for en arbeidstaker i forhold til hva det egentlig koster arbeidsgiveren.

Gjør hverdagen enklere
Knutdzon trekker frem goder det kan lønne seg å spørre om.

- Det kan være bra å be om et eget program for å utvikle seg, som å delta utvalgte seminarer og kurs. Muligheten for faglig og personlig utvikling i jobben er for mange viktigere enn høyere lønn.

Noe av det viktigste mener forhandlingseksperten er bruken av hensiktsmessige kommunikasjonsmidler som gjør arbeidshverdagen enklere.

- Det er et gode å få dekket hjelpemidler som letter din egen situasjon. For eksempel en mobiltelefon av høy kvalitet, eller Ipad, som betyr at du er lett tilgjengelig og enkelt på nett, sier Knudtzon.

Han trekker også frem goder som fri avis, betalt abonnement på trening og dekket utgifter til sportsutstyr.

- Arbeidsgiver har interesse av at arbeidstaker er opplagt og sunn og bidrar til å tilrettelegge for dette.

Salgssjefen Mats Christian Sandvig føler absolutt deres "soldager" fører til at mange kommer på jobb ekstra blide og opplagte.

- Det er klart at en dag i solen hvor du bare kan slappe av og dra på stranden er positivt. Jeg skal virkelig få ryddet kalenderen og tatt fri neste uke. Så da er det bare å krysse fingrene for at solen får slippe til.

Les også:
Frynsegode reddet Monicas karriere
Kraftig vekst i private helseforsikringer

<b>Fast i fisken med intervalltrening i arbeidstiden</b>
<b>De feteste frynsegodene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.