- Jeg har fått to måneders utsettelse for å finne en løsning. Nå må jeg få orden på papirer og legge en plan, sier fotograf Per Heimly til DN.no.

Han er i dialog med Skattetetaten, og har frist frem til 1. november på å løse problemet. Da er han innkalt til rettsmøte for behandling av konkursbegjæringen.

- Det orker jeg ikke snakke om
Heimly har tidligere blitt begjært konkurs flere ganger. Senest i 2009 da en gammel telefonregning på 23.000 kroner, ifølge fotografen hadde blitt liggende ubetalt lenge. Nå skylder han skattemillioner for flere år tilbake.

- Hvor mye skylder du?

- Det orker jeg ikke snakke om. Da blir jeg bare deppa, sier Heimly.

Det viser seg at kravet mot Heimlys enkeltmannsforetak er på mer enn tre millioner kroner. Heimly bekrefter at beløpet stemmer.

- Forskjellen mellom Odd Nerdrum og meg er at han har tjent penger. Jeg har ikke. Jeg har bare skaffet meg mer gjeld for hver uke, og ikke klart å ta tak i ting.

Nå forsøker fotografen å rydde opp i økonomien.

- Jeg eier ingenting, men prøver nå å finne et slags system for å betale ned. Dette er noe jeg må betale uansett, så jeg må finne en løsning og betale litt etter litt, sier Heimly.

Han får hjelp av en regnskapsfører til å ta tak i pengeproblemene som har tårnet seg opp.

- Dette er en omfattende prosess å gå gjennom, men jeg har ikke noe valg. Heldigvis har jeg en flink regnskapsfører som hjelper meg. Vi må rett og slett gå gjennom flere års regnskap og finne ut hva som er riktig og feil. I en periode tjente jeg ganske greit, og det er derfor mulig en skjønnslikning av meg er feil, sier fotografen.

Vil ta flere år å betale ned
Det har også tidligere stormet rundt Heimly. I 2001 ble han slått personlig konkurs, og nå innrømmer han at han aldri har hatt økonomisk sans.

- Jeg er helt forferdelig på økonomi, og har rotet det helt til. Etter at jeg gikk konkurs i 2001, raknet hele det økonomiske systemet og jeg gikk i kjelleren. Jeg fikk rett og slett konvoluttskrekk og åpnet ikke posten, sier han.

Ifølge fotografen var han i en periode så sliten og nedbrutt at han ikke klarte å ta tak i noen ting.

Nå har derimot Heimly hatt et godt år med mange fine jobber bak seg. I våres var han blant annet med i TV-serien ”Ari og Per” som ble vist på NRK. Den ble en suksess og ble kåret til beste underholdningsprogram under Gullruten 2011. I tillegg jobber han på frilansbasis for et knippe magasiner. Dette håper han vil kunne bidra til nedbetaling av gjelden han har pådratt seg.

- Etter mange år i elendighet og fra hånd til munn tilværelse, har det siste året har vært veldig positivt for meg. Jeg har gjort mange fine jobber og har fått ny giv og arbeidslyst tilbake.

De siste årene har Heimly hatt en nettoinntekt på rundt 350.000 kroner. Fotografen er nå klar for en økonomisk innsats.

- Det hadde vært deilig å få dette ut av verden, men det kommer nok til å ta noen år. Nå er det bare å bite tennene sammen og brette opp ermene. Nå skal jeg prøve å jobbe og være flink gutt.

Advokat Joar Heide i Advokatfirma Ræder bekrefter at han bistår Heimly og at både han og andre arbeider med å etablere en ordning som innebærer at Heimly kan fortsette sin fotokunst og samtidig betale ned skattekravet over tid.

- Alle involverte håper og tror at man skal få alt på plass før møtet i skifteretten, skriver han i en epost til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.