Finansminister Sigbjørn Johnsen er urolig for den sterke veksten i boligpriser og husholdningenes gjeld, skriver Dagens Næringsliv.

Derfor er det viktig med strenge kapitalkrav til bankene, ifølge finansministeren.

– Vi har et felles ansvar for gode, solide banker. Punkt én: Solide banker er et konkurransefortrinn. Punkt to: Bankenes interne beregningsmetoder vurderer risiko forskjellig. Det er viktig at bankene er åpne om dette, slik at man kan sammenligne banker, sier Johnsen til DN.

Gjeldsuro
På spørsmål fra avisen om finansministeren deler direktøren i Finanstilsynets bekymret for boligpris- og gjeldsveksten, svarer Johnsen:

- Det gir grunn til uro. Gjennomsnittsgjelden for norske husholdninger har aldri vært så høy som nå. Den er på 200 prosent. Uten sammenligning forøvrig er den gjennomsnittlige boliggjelden i Europa 100 prosent. Rentenivået i Norge er lavt, så rentebelastningen er mindre. Vi må forberede oss på at rentene går opp, etterhvert som den økonomiske situasjonen endrer seg. Vi må unngå det vi opplevde på 80- og 90-tallet, at mennesker kommer i en vanskelig økonomisk situasjon.

Faremoment
Johnsen sier stigende boligpriser og gjeldsvekst er et faremoment i den norske økonomien, og sier det kan skje ting i økonomien som gjør at folk kommer i en verre økonomisk situasjon.

- Mange husholdninger er sårbare for endringer i rentenivået. Hvis pantet blir mindre verd, slår dette inn i bankregnskapene. Jeg håper at vi ikke kommer dit, men jeg vil minne om at boligprisene falt 40 prosent i et tidsrom rundt 80- og 90-tallet, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

At Norge kom bedre ut av finanskrisen i 2008 skyldes ifølge finansministeren at vi hadde tatt lærdom av bankkrisen, og hadde solide finansinstitusjoner og sterke tilsyns- og kontrollfunksjoner.

Les hele intervjuet med finansminister Sigbjørn Johnsen i Dagens Næringsliv torsdag.

Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry og siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret svarte på DN.no-lesernes spørsmål i nettmøte: - Tror vi kan ha høy boligprisvekst ganske lenge .

Les også: Hard kamp om utleieboligene

<b>Kraftig boligprishopp</b>

<b>Spår bråstopp i boligprisveksten</b>


<b>- Boligen gjør deg aldri mer rik</b> (2010)

<b>- Ulogisk at forbrukerne fortsetter å være «bullish» på å kjøpe bolig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.