Tirsdag starter Skatteetaten utsendingen av selvangivelsen. Da kan du også sjekke ligningen på skatteetaten.no, og levere selvangivelsen elektronisk.

Har du ingen endringer, trenger du ikke å levere, men husk å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer.

- Man kan også gå inn på Altinn og endre så mange ganger man vil. Det er godt å vite hvis man får et lurt tips etter at man har levert, sier advokat og skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Her er hennes ekspertråd:

1. Riktig skatteklasse: Ligningskontoret er pliktig til å ligne deg i gunstigste skatteklasse, men det er ikke alltid det skjer. Ikke minst ved samlivsendringer.

Du har rett til skatteklasse to hvis du er aleneforsørger. Hvis du har blitt eneforsørger i løpet av 2011 har ikke det kommet med på selvangivelsen. De som har delt omsorg må passe på at de har fått klasse to de årene de skal ha det. Det skal de ha annet hvert år.

Året barnet fyller 18 blir man automatisk satt i skatteklasse 1, og da må man selv skrive om man fortsatt forsørger barna.

Du regnes som enslig forsørger hvis barnet har en beregnet inntekt på under en halv G, som for 2011 er 39.012 kroner. Betales barnebidraget privat, ikke via bidragsfogden, settes du i skatteklasse 1, selv om du har vært enslig forsørger i en årrekke.

Skatteklasse 2 kan også lønne seg for ektepar der den ene ektefellen har svært lav inntekt. Så lenge bryllupet har stått innen utgangen av 2011 kan du be om klasse 2. Har du giftet deg etter 1. november 2010, og den ene parten er uten inntekt, må dere selv be om å bli lignet sammen. Klasse 2 betyr 12.208 kroner i lavere skatt.

2. Skattefrie lønnsinntekter: Kun inntekter som overstiger 1.000 kroner fra samme arbeidsgiver skal føres opp. Har du fått godtgjørelse for arbeid utført for skattefrie organisasjoner er grensen 4.000 kroner, og for privat arbeidsgiver - såfremt arbeidet gjelder hus og hytte er grensen 4.000 kroner.

3. Fri avis føres ofte feil i lønns- og trekkoppgaven. Har du et ekstra informasjonsbehov i jobben, kan du få dekket et eller flere avisabonnement skattefritt, forutsatt at du selv betaler en dagsavis privat. Dette gjelder også elektroniske abonnement.

4. Telefoni og bredbånd: Sjekk i lønns- og trekkoppgaven at den skattepliktige fordelen ikke er for høy. Den skal maksimalt være 4.000 kroner hvis du får dekket en av følgende tjenester: Bredbånd, fasttelefon, IP-telefon eller mobiltelefon. Får du dekket to eller flere abonnement er maksimalt skattepliktig beløp 6.000 kroner. I tillegg skal du skatte av innholdstjenester. For eksempel nedlasting av logoer, ringetjenester, stemmegivning og så videre.

5. Firmabil: Bilens listepris avgjør skattepliktig fordel. I 2011 utgjør fordelen 30 prosent av bilens listepris inntil 266.300 kroner, og 20 prosent av den overskytende verdien. Men for elbiler tar man utgangspunkt i 50 prosent av listeprisen.

Er bilen eldre enn tre år, settes fordelen til 75 prosent av dette igjen. Det vil si at bilen er registrert i 2007. Det samme gjelder dersom du i 2011 kjørte mer enn 40.000 kilometer i jobben. Har du hatt firmabil bare deler av året, skal du bare fordelsbeskattes for de månedene du har hatt firmabilen. Husk at du har krav på reisefradrag (1,50 kroner per kilometer) (se nedenfor).

6. Billig lån i jobben: Har du lånt inntil 3/5G, 47.530 kroner, skal du ikke fordelsbeskattes selv om lånet er rentefritt, så lenge lånet tilbakebetales innen ett år. Inneholder lønns- og trekkoppgaven en skattepliktig rentefordel, må du huske på å også føre dette til fradrag som renteutgift.

7. Reisefradrag: Har du en reiseavstand på minst 19,8 kilometer har du krav på et reisefradrag. Fradraget utgjør 1,50 kroner per kilometer, uavhengig av reisemåte. Bare reisekostnader over bunnfradraget på 13.950 kroner skal føres i selvangivelsen.

8. Pendlere: Her er det gjerne snakk om store beløp, og dermed ekstra viktig å følge med. Tre fradrag er aktuelle: Kost, overnatting (losji) og reisekostnader. Førstnevnte er etter standardsatser, losji etter dokumenterte utgifter og reisekostnader etter standard kilometersats (1,50 kroner).

9. Aksjehandel: Alle kostnader i forbindelse med kjøp og salg av aksjer, for eksempel kurtasje er fradragsberettiget. Du må selv passe på at dette fremkommer i aksjeskjemaet. Denne oppgaven må dessuten sjekkes nøye. Andre omkostninger ved aksjehandel, for eksempel aviser, vps-kontogebyr, fagbøker/-tidsskrifter og så videre føres rett i selvangivelsen post 3.3.7.

Gi en begrunnelse for fradraget i post 5.0. Tap eller gevinst på aksjehandel er fra og med i år forhåndsutfylt i selvangivelsen, hvis aksjene er registret i aksjonær registeret. For andre typer aksjer må du selv overføre til selvangivelsen, ellers får du tilleggsskatt.

10. Skattepliktig aksjeutbytte fra norske selskaper er forhåndsutfylt i aksjeskjemaet RF-1088, og i selvangivelsen. Skattepliktig aksjeutbytte i utenlandske selskaper som omsettes på Oslo børs er også forhåndsutfylt i aksjeskjemaet. Mens andre utenlandske aksjer må beregnes i eget skjema (RF-1059) og utbyttet må overføres til selvangivelsen.

11. Barnehage: Du fradrag for utgifter til barnepass: barnehage, SFO, dagmamma, au pair og barnevakt. Både kommunale og private barnehager har plikt til å sende opplysninger.

Utgifter til dagmamma, au pair og barnvakt er derimot ikke forhåndsutfylt. Derfor må du påse at du har fått riktig fradrag, inntil 25.000 kroner for ett barn, og 15.000. kroner for påfølgende barn (under 12 år). Har du to barn under 12 år er det 40.000 kroner for 2011. Har du lavere utgifter enn maksimalgrensen kan du føre opp eventuelle utgifter til å hente og bringe. Dette forutsetter at du må ta en omvei

12. Gaver over 500 kroner til visse frivillige organisasjoner er fradragsberettiget. Maksimalt gavefradrag er 12.000 kroner. Mottakeren må imidlertid ha sendt inn melding om gaven til skattemyndighetene. Liste over godkjente gavemottagere finner du på www.skatteetaten.no/frivillige.

Har du gitt penger til en organisasjon og det ikke har kommet med i selvangivelsen må du kontakte organisasjonen og be den innberette beløpet innen 20. oktober.

Gaver til forskningsrelaterte institusjoner kan også føres til fradrag. Du må på legge ved kvittering som dokumentasjon. Kreves fradrag for mer enn 10.000 kroner, er maksimalt fradrag 10 prosent av alminnelig inntekt. Liste over godkjente institusjoner finner du på www.skatteetaten.no/forskning.

13. Fagforeningskontingenten er vanligvis forhåndsutfylt i selvangivelsen – hvis ikke må du selv sørge for at denne (inntil 3.660 kroner) blir med i selvangivelsen.

14. Ny formuesverdi på boligen: Boligen man bor i skal settes til 25 prosent av anslått markedsverdi.

Andre boliger man eier skal settes til 40 prosent av anslått markedsverdi. Fra og med 2010 gjelder det også når man eier fem eller flere utleieenheter.

I og med at ligningsverdien er knyttet til markedsverdien må mange belage seg på en økning i ligningsverdien på rundt 9 prosent, som tilsvarer prisveksten på bolig.

Hytter i Norge og fritidsboliger i utlandet har samme verdi som i 2010, men skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdien.

15. Har du refinansiert for å oppnå lavere rente kan du trekke fra alle kostnader i forbindelse med refinansieringen, herunder tinglysingsgebyr og eventuell ny takst. Dette er ikke forhåndsutfylt.

16. Renter av private lån eller lån fra arbeidsgiver skal også føres til fradrag. Det samme gjelder lån som er tatt opp i utenlandsk bank.

17. Har du hatt tap på valuta, for eksempel på grunn av lån i fremmed valuta, må du selv beregne tapet og føre det opp i selvangivelsen.

18. Sykdom: Hvis du, eller noen du forsørger, har hatt uvanlig store sykdomsutgifter, kan du ha rett til særfradrag. Hvis utgiftene overstiger 9.180 kroner, kan du få fradrag for hele beløpet.

Fradraget fases ut fra 2012, og for å få fradrag i 2012, må du sannsynligvis ha hatt fradrag i både 2010 og 2011.

19. Fra og med 2011 er det handelsdato, ikke registreringsdato som er avgjørende for hvilket år gevinsten eller tapet tas. Er en aksje solgt 28. desember 2011 skal tapet tas i 2011, selv om oppgjørsdatoen er 2. januar 2012.

Samtidig er gevinst og tap ved salg av aksjer (registrert i Aksjonærregisteret) fra og med 2011 forhåndsutfylt i selvangivelsen.

Men: Aksjer solgt de siste dagene i 2011 er ikke forhåndsutfylt. Ble aksjene solgt så sent i 2011 at de først blir registrert i VPS over nyåret, er gevinst eller tap ikke forhåndsutfylt, og skattyter må selv føre opp i selvangivelsen.

20. Alle flytteutgifter ved bytte av jobb er i utgangspunktet fradragsberettigede, men dette er utgifter som omfattes av minstefradraget. Hvis flytteutgiftene og andre arbeidsrelaterte utgifter overstiger minstefradraget (72.800 kroner for 2010), får du i stedet fradrag for de faktiske utgiftene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.