De siste ukene har det vært unormalt høy aktivitet i DNBs minibanker på Gardermoen, ifølge Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB.

- Mange lytter til rådene om at man nå bør ha kontanter fordi du i mindre grad får brukt kortet ditt når du reiser til Hellas spesielt, men også Spania. Det er ekstraordinære tider på grunn av gjeldssituasjonen og derfor ser vi at det har vært høyere aktivitet på valutafronten enn vanlig, sier Rasmussen til DN.no.

Høyere aktivitet betyr at flere taper mer: Valutakursene i Norge er generelt sett høyere enn den lokale kursen.

 

Høy kurs
Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren, forklarer at du soleklart tjener mest på å kjøpe valuta når du kommer frem til bestemmelsesstedet.

- Det lønner seg nesten aldri å veksle lokal valuta i Norge, så ikke ta ut penger til ferien her. Ta med nok kontanter til litt mat pluss transport fra flyplassen og til hotellet, for eksempel 150-200 Euro eller tilsvarende, men ikke mer, sier hun til DN.no.

DNB er den eneste banken som tilbyr valutauttak på Gardermoen. Er du DNB-kunde må du betale 20 kroner for valutauttak her, 30 kroner hvis du er kunde av en annen bank. Her er deres oversikt over hvilke valutaer du kan ta ut ved deres kontor ved OSL, og hvilke kurser det er for disse.

Når du skal kjøpe eller selge valuta må du ut med «det usynlige» gebyret valutapåslag og et vekslingsgebyr. Valutapåslaget ligger på 1,75 prosent i de fleste bankene i Norge. Uttaksgebyret, som er på rundt 20-30 kroner kommer ofte i tillegg. Ytterligere omkostninger på mellom 0,5 og 1,5 prosent av uttaksbeløpet må også regnes med i noen tilfeller.

Valutapåslag og kort-kostnader:

- Velg utenlandsk valuta
Ved bruk av kort i utlandet blir beløpet omregnet til norske kroner. Omregningskursen som benyttes er kurs på oppgjørsdag hos Mastercard eller Visa International. I tillegg kommer valutapåslaget, som for de fleste altså er på cirka 1,75 prosent.

Visa har en kalkulator som regner om kjøpet ditt i utenlandsk valuta til norske kroner, gitt Visas kurs. Du må selv legge inn valutapåslaget.

- Når du handler i en utenlands butikk og betaler med et vanlig bankkort, får du ofte spørsmål om du vil at betalingen skal være i norske kroner eller utenlandsk valuta. Da skal du velge utenlandsk valuta, sier Bergo.

Velger du å betale i norske kroner, bestemmes vekslingskursen i den butikken du handler i. Men det kan ta flere dager før beløpet trekkes fra kontoen din, og det er valutakursen på bokføringstidspunktet som gjelder.

- 10-15 prosent dyrere
- Det kan fort bli 10-15 prosent dyrere å velge norske kroner. Derfor er det smart å velge lokal valuta, sier Nina Dyrøy, informasjonsrådgiver i Skandiabanken til DN.no.

Skandiabanken krever ikke uttaksgebyr når du tar ut kontakter i utenlandske minibanker, men er du kunde hos for eksempel DNB, Nordea eller Sparebank 1, må du legge til uttaksgebyret i utlandet (se tabell over).

- Erf#229 viser at svært få butikker har så gode vekslingskurser at det lønner seg å få belastningen i norske kroner. Du kan være ganske sikker på at du gjør den beste handelen ved å be butikken om å bruke den lokale valutaen i stedet for norske kroner, sier Bergo.

Tabellen viser at det som regel ikke lønner seg å ta ut kontanter med kredittkortet i utlandet, men heller bruke dette på varekjøp, og ta ut valute med debet-kortet.

 

- Minst mulig kontanter
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB råder reisende nordmenn til ha minst mulig kontanter og i stedet bruke kort, både debet og kredittkort.

- Det vil alltid lønne seg å bruke debet-kortet når du tar ut penger, kontra kredittkortet. Trekker du kredittkortet i butikken er det gebyrfritt, sier Sandmæl til DN.no.

Bruker du kredittkort er du bedre beskyttet i tilfelle du skulle bli utsatt for kortsvindel. I tillegg kan det være greit å skille det du bruker på ferie fra din daglige økonomi, men da er det viktig at du har satt av penger til kredittkortegningen kommer.

- Et annet tips er å bruke kredittkort når du skal leie bil eller sjekke inn på hotell. Da må du ofte betale et depositum og det kan være uheldig at det trekkes direkte fra kontoen din. Betaler du mer enn 50 prosent av reisen med kredittkortet får du også med en basis reiseforsikring med på kjøpet.

- Det er flere fordeler med kredittkort, men husk å ha penger nok til å betale regningen ved forfall. Må du trekke på kreditten, kan den effektive renten være opp mot 30 prosent, sier Bergo.

Fordelen er at beløpet ikke blir trukket fra konto med en gang. Du får i stedet en regning hjem etter en stund. Da får du får en bedre oversikt over hva slags kurs som er brukt, og hvilken pris som er tatt. Du har også et bedre argument hvis du oppdager feil ved varen og vil reklamere.

Les også:
<b>I denne byen stiger boligprisene mest</b>
<b>Forbrukerrådet vil hjelpe misfornøyde russ</b>
<b>- 6 millioner nordmenn innen 2030</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.