Korrigert artikkel: Prisnivåindekser oppdatert.

Den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia, samt nabolandene Albania og Bulgaria, var relativt sett de billigste landene i Europa med henholdsvis 45, 51 og 51 prosent lavere konsumprisnivå enn gjennomsnittet i EU27, viser den nye kjøpekraftsundersøkelsen fra Europakommisjonens statistikkkontor, Eurostat, som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag.

Republikken Makedonia grenser til Kosovo og Serbia i nord, Bulgaria i øst, Hellas i sør og Albania i vest, og hit tilbyr de store charterselskapene reiser hele sommeren.

Les også:
- Ikke ta ut penger til ferien her

<b>Vi er nest rikest i Europa</b>

Balkanland billigst på hotell- og restaurant
Blant ferielandene som er mest populære blant nordmenn, har Tyrkia det mest behagelige prisnivået på cirka 60 prosent mindre enn i Norge. Spania og Hellas har et prisnivå som er drøyt halvparten av det norske og prisnivået i Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia er omtrent 40 prosent lavere. Hotell- og restaurantprisene i Sverige og Danmark er cirka 20 prosent lavere enn i Norge.

Makedonia, Albania og Bulgaria hadde Europas laveste priser på hotell- og restauranttjenester i 2011. Disse tjenestene hadde et prisnivå på under en firedel av nivået i Norge, i landene vest på Balkan.

Prisvariasjonene mellom landene er størst for alkoholholdige drikkevarer og tobakk, og dette kommer hovedsakelig på grunn av de ulike avgiftsnivåene landene har. Variasjonen i kategorien hotell- og restauranttjenester var også betydelig. En årsak til dette er at prisnivået på tjenester ofte er nært knyttet til de ulike lønnsnivåene i EU-landene.

 

Norske alkoholpriser topper
Prisene var generelt høyest i det nordlige Europa i 2011. Sveits og Norge hadde de aller høyeste prisnivåene samlet sett for de 37 landene som er med i undersøkelsen. Disse to landene ligger henholdsvis 62 og 51 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene (EU27).

Dette kommer til en viss grad av at valutaen mot euro i både Norge og Sveits «gjør disse landene dyrere», sett fra utlandet.

Norge kom ut av undersøkelsen som det dyreste landet i Europa i flere produktgrupper. Det norske prisnivået for alkoholholdige drikkevarer var to og en halv gang høyere enn gjennomsnittet av EU27. Det norske nivået for hotell- og restauranttjenester var 84 prosent høyere, når det gjaldt matvarer og alkoholfrie drikkevarer var prisnivået 64 prosent over snittet og klær og sko lå henholdsvis 34 og 41 prosent høyere enn EU27 i 2011.

Dyreste og billigste feriemål:

Flyreisen påvirker
En dansk undersøkelse fra reisesøkemotoren Skyscanner viser hvor ferien koster noe helt annet enn du tror: Det er stor forskjell mellom folks oppfattelse av prisnivået i et land, og hva det faktisk koster å feriere der.

Undersøkelsen sammenligner turisters oppfattelse av prisnivået med det reelle prisnivået, og drar også inn flyreisen i regnskapet over de billigste feriedestinasjoner.

Her viste det seg at til tross for at Marokko var det billigste landet å feriere i i utgangspunktet for denne undersøkelsen, så ble resultatet et helt annet når man legger flyreisen inn i regnestykket. Da falt Marokko ned på en 18. plass, mens Polen inntok topplasseringen, etterfulgt av turistmagnetene Spania og Tyskland.

Man får også mer valuta for pengene i Portugal, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Island og Irland enn de fleste tror. Spesielt Irland er langt billigere. Den grønne øya blir vurdert som det 9. dyreste landet å feriere i, mens det faktisk er det 8. billigste av de 30 landene som er rangert. Regner man med flyprisen er Irland 6. billigst.

Les mer:
Boligeiere har spart 1800 kroner måneden på finanskrisen
Her får du «samme hytte» til en tredel av prisen
800.000 nordmenn får tilbake på skatten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.