Flere nordmenn som drømmer om å gå til anskaffelse av hytte burde tenke på utleie som en mulighet for å få dekket noe av de faste kostnadene ved å eie, mener forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

- Hvis en familie bruker hytta til sammen tre uker i løpet av et år, er døgnprisen rundt 4.266 kroner. Man kan leie ganske mye bra for denne prisen. Leier man ut hytta i seks uker, kommer døgnprisen ned i 2.411 kroner. Da er man i alle fall nede på noe som kan ligne på hotellpris for en familie, sier Warloe til DN.no.

- Skeptiske nordmenn
Ifølge Norgesbooking, som har cirka 400 hytter til utleie i den norske fjellheimen, vegrer imidlertid nordmenn seg for å la ukjente bo på familiehytta.

 

- I mange andre land er det mer vanlig å leie ut hytta når man ikke bruker den selv. Nordmenn er nok litt mer skeptiske til å leie ut sine private hytter. Økonomi er også en faktor. Nordmenn har generelt bedre råd til å la være å leie ut hytta, men mister da gode leieinntekter da hyttene ofte står tomme store deler av året, sier web- og markedsføringsansvarlig Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking til DN.no.

Warloe i Nordea peker i den forbindelse på at de årlige kostnadene ved det å eie hytte fort blir skyhøye (se tabell under).

- Alt i alt må det sies at det å ha en fjellhytte er et skikkelig overskuddsprosjekt. Man skal ha betalt godt ned på boliglånet før man gyver løs på hytteplanene, sier hun.

Eksempel. Hytte på Hafjell til kroner 3.000.000*:

*Forutsetninger: Hytteverdien utvikler seg i takt med inflasjonen.
** 4,49 % Fastrente 10 år.

KILDE: Christine Warloe/Nordea

Skattefritt inntil 10.000 kroner
Idag kan du leie ut hytta for inntil 10.000 kroner i året uten at inntekten skattlegges. Av et overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt. Inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 28 prosent. Det er et vilkår at eieren selv benytter eiendommen til fritidsformål i rimelig omfang over tid.

- Man får altså ikke fradrag for vedlikeholdskostnader i og med at du kun skatter av 85 prosent av leieinntekten over 10.000 kroner, sier Warloe.

Skarsgard i Norgesbooking anslår at ukesprisen for å leie hytte på de mest populære destinasjonene er cirka 850 kroner per person på høsten og 1.250 kroner per person på vinteren.

- For absolutt høysesong, som vinterferie, påske jul og nyttår, vil prisen ligge alt fra 1,5 til 2,5 ganger høyere per person i forhold til ordinære vinterpriser, sier han.

Eksempel. 80 kvadratmeter stor hytte på Hafjell leies ut seks uker i løpet av et år:

KILDE: Christine Warloe/Nordea

På å leie ut hytta seks uker i året, kan du altså ifølge regnestykket til Warloe spare 43,5 prosent av de årlige kostnadene ved å eie.

- Hvis det er praktisk mulig, så er det et poeng å leie ut strøm. Mye fortjeneste kan bli spist opp hvis leietaker har lav «strømmoral», sier hun.

Tilbudet større enn etterspørselen
Tilbudet av hytter til salgs i den norske fjellheimen er idag større enn etterspørselen. Det melder fjellmeglerne, som spår en flat prisutvikling også i vinter.

Rekordlav rente og en solid lønnsøkning, kan for mange senke terskelen for å realisere hyttedrømmen ytterligere.

 

Men hvor sikker er leieinntekten?

Til tross for at utleiemarkedet i fjellet har vært vanskelig de siste årene, har Norgesbooking tro på en god vinter.

- De tre siste tre årene har vært påvirket av finansuro, sterk kronekurs og dårlig vær og vi er følgelig blitt berørt av dette. Høsten ser derimot ut til å bli bedre enn fjoråret, og vinterbookingene er også godt i gang. Vi er også avhengige av hva slags dager jul og nyttår faller på, og i år er det få arbeidsdager mellom jul og nyttår, noe som gjør av mange kan reise bort over lengre tid. Vi er derfor optimistiske da alt per i dag ligger til rette for at høsten og vinteren blir bedre enn fjoråret, sier Skarsgard.

Les mer:
- Hytteselgerne må omstille seg
Denne hytta klikker vi mest på
- Det var litt baluba i fjellet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.