Lexi (2) kjøres inn på operasjonssalen til det nyåpnede dyresykehuset til Petvett på Sagene i Oslo. Hunden av engelsk staff skal under kniven i den første av to operasjoner for til sammen 70.000 kroner.

På sykehuset blir hudnene koblet til oksygen og smertepumper mens de ligger under overvåkning.

Kjæledyrene får sin del av den norske velstandsøkningen. Økt salg av større betalingsvilje og dyreforsikringer gjør at det har åpnet seg et større marked.

– Her ser du i hvilken retning bransjen går, sier dyreklinikkgründer Egil Greve.

Se bildeserie på DN Play: Lexi skal opereres for 70.000 kroner

- Samme som i humanmedisin
På skjermen i CT-rommet studerer veterinæren en 3D-modell av en kreftsvulst.

– Vi gjør det samme som i humanmedisin, sier Greve som for kort tid siden solgte den norske klinikkjeden til svensker.

– Mange ser på hunden som en familiemedlem. Derfor er det et marked for å ta vare på hunden og pleie den på en profsjonell måte som mulig.

Sykehuset er en ren henvisningsklinikk og skal ta i mot pasienter fra hele landet. Hit kommer hunder og katter med hjertefeil og hofteskader for å få få behandling av spesialister.

– Jo mer folk er villig til å betale, desto mer kan vi tilby. Det er også slik at de beste veterinærene kan ta seg bedre betalt.

Svensk kappløp
To svenske grupperinger kappes nå om å sikre seg de mest attraktive klinikkene.

I løpet av noen få måneder ble mange av de største klinikkene i Sverige samlet i et oppkjøpsraid av to grupperinger. Nå står Norge for tur.

– Vi har en ide om at vi skal se utenfor Sverige. Denne utviklingen har gått fortere enn vi trodde, sier konsernsjef i Evidensia Anders Thunberg.

Med kapital fra et private equity-fond har det svenske selskapet Evidensia sikret seg 40 klinikker med en omsetning på 750 millioner svenske kroner. De kiver mot privateide Djursjukhusgruppen som har en omsetning på 400 millioner.

Solgte livsverket
Så langt er den norske kjeden Petvett og den største enkeltklinikken Oslo Dyreklinikk blitt kjøpt opp.

Torill og Trond Bergsjø valgte å selge livsverket til Oslo Dyreklinikk til Evidensia.

– Vi har forhandlet med begge de to store svenske grupperingene. Bakgrunnen er det vi har visst i mange år, nemlig at det er mange små klinikker som ikke makter å bli virkelig store, påpeker Torill Bergsjø.

Kravet til oppdatert kunnskap og utstyr gjorde at de valgte å selge for en ukjent sum.

«Ubeskyttet»
Ekteparet Birgitte og Egil Greve, som står bak de de syv klinikkene under navnet Petvett, valgte å selge til Djursjukhusgruppen

– Få bransjer har fått stå så ubeskyttet som denne. Hver og en har fått drive sin egen business. Nå skjer det en rask profesjonalisering.

Greve mener faglige ambisjoner er den viktigste drivkraften for konsolideringen.

– Den eneste måten er å utvikle seg skikkelig på, er å slå seg sammen.

Petvett-klinikkene omsetter alene for 55 millioner i Norge. Flere av klinikkene ligger i kjøpesterke områder på vestkanten og på Ekeberg.

I forbindelse med salget har ekteparet Greve sikret seg aksjer i det svenske eierselskapet og er nå de tredje største aksjonærene i Djursjukhusgruppen. De vil fortsatte være sentrale i driften.

– Vi snakker nå med flere og vil se på hvem som passer inn. Jeg tror fortsatt det vil være mulig å være frittstående.

Det samlede markedet for klinikkene er i dag på rundt 1,7 milliarder kroner, men Greve regner med at det har et potensial på 7,0 milliarder.

Når levetiden blir forlenget, så oppstår det også flere sykdommer. Stadig flere pasienter får dagkirurgi slik som på de vanlige sykehusene.

«Ville prøvd alt»
På dyresykehuset har Lexi våknet fra narkosen og venter på å bli hentet av eieren Sara Lein.

– Nå er jeg så lettet at jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt det, sier Lein.

– Jeg ville prøvd alt i verden for min aller beste venn.

Les mer på DN.no idag: Boligprodusentene varsler byggestopp

Se bildeserie på DN Play: Lexi skal opereres for 70.000 kroner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.