Ugress og visne fjorårsblader ryddes ut av blomsterbeddene til ekteparet Anne Hjerten Tangen og Bernt Olav Tangen på Nordberg i Oslo. Nå er det meste klart for sommeren. I den store villaen de overtok i 1981, bor den ene sønnen med familie i første etasje, mens ekteparet Tangen har leilighet i andre etasje.

– I utgangspunktet ønsket sønnen å bygge i hagen, men det er strenge restriksjoner for det her, så da ble det en god løsning å dele huset. Vi har god nok plass begge to, sier Bernt Tangen.

Som medeiere i huset fra de var barn, har sønnene fått være med i den store verdistigningen som har vært i boligmarkedet.

 

Det er ikke så vanlig at forskudd på arv skjer i så tidlig alder. En av årsakene til det, er at Overformynderiet kommer inn i bildet dersom barn under 17 år har formuer over 75.000 kroner. Det vil si at alle økonomiske disposisjoner ekteparet Tangen har gjort med huset, måtte godkjennes av Overformynderiet.

– Vi tok opp et lån på huset for å kjøpe leilighet i Frankrike. Det måtte godkjennes av Overformynderiet. Men det har ikke vært noe problem, sier Tangen.

Det er mer og mer vanlig at foreldre gir forskudd på arv. Ifølge en undersøkelse Ipsos/MMI har gjort for DNB har, har – eller skal – én av fem gi forskudd på arv til sine barn.

– Det er blitt mer vanlig nå. Særlig i forbindelse med at barn skal inn i boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Meld fra i tide
Men det er viktig å være nøye med regelverket når man skal overføre arv eller gaver. Forskudd på arv skal meldes inn med en gavemelding til Skatteetaten innen én måned etter mottatt arv. Her skal alle opplysninger om arven gis. Overstiges fristen, eller det gis uriktige opplysninger, kan det gis strafferenter eller straffeskatt til både arvelater og arvemottager. I forbindelse med overføring av fast eiendom, skal det settes en verdi på eiendommen. Det er ikke påkrevd å bruke takstmann. Men verdien som settes må være realistisk.

– Den klassiske fellen er å sette verdien for lavt. Når man senere skal selge boligen, får man en gedigen gevinstbeskatning, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Felle nummer to er å ikke tinglyse eiendomsoverdragelsen på hytte eller bolig med en gang.

– Venter du, er det verdien på tidspunktet du tinglyser som gjelder, ikke verdien da du tok over eiendommen. Det kan bety drastisk mye mer i dokumentavgift til staten, sier hun.

Barna er heiagjeng
Til tross for at flere vil gi forskudd på arv til sine barn, så er den eldre generasjon krystallklare på at de ønsker å leve gode pensjonistdager. 74 prosent i undersøkelsen svarer at de er helt delvis enig i at «man bør unne seg en romslig økonomi når man blir eldre, og arvingene får klare seg selv». Ekteparet Tangen er helt enig i utsagnet.

– Vi lever et godt liv og reiser dit vi vil. Vi betaler ikke avdrag på lånet vi har, men bare renter. Våre barn heier på oss, og unner oss det gode liv, sier Tangen.

Silje Sandmæl sier det ikke er alle som klarer å være enig når det gjelder arv og disposisjoner.

– Gjeldsgraden hos eldre har fordoblet seg de siste ti årene. Samtidig øker hyppigheten av konflikter rundt arvespørsmål, fordi mange ikke snakker om arv med sine arvinger før de dør, sier Sandmæl.

Kun én av ti skriver testamente, ifølge undersøkelsen. Dette tallet har ikke endret seg de siste årene.

– Det beste er å rydde opp mens man lever, sier Sandmæl.

Ekteparet Tangen er helt enig.

– Vi har hatt åpenhet fra første stund. Det har fungert veldig bra, sier Anne Tangen.