- Vi får håpe det holder ut året. Vi kan jo ikke snuble på målstreken.

De tre Storebrand/Delphi-forvalterne ler litt nervøst. Fondene som Andreas Berdal Lorentzen, Øyvind Fjell og Bård Bringedal forvalter, har levert best avkastning i hver sin kategori så langt i år.

Les også sak om beste fond uansett kategori : - Hyggelig at folk får en sydentur eller ekstra pensjon

I kategoriene beste norske fond, beste nordiske fond og beste globale fond troner Storebrand på toppen. Disse kategoriene omtales gjerne som folkefond - fond med bredt investeringsmandat. I motsetning til såkalte sektorfond som har spisse mandater inn mot en sektor eller et land.

Se tabell nederst i saken!

Ny interesse
De tre forvalterne sitter i samme rom i Storebrands lokaler på Lysaker i Oslo, men med forskjellige mandater for fondene er det ikke et utstrakt samarbeid som har ført til gode avkastningsresultater, sier de tre forvalterne.

- Men vi har lykkes godt med våre ting, og vi har ett felles grunnlag, sier Lorentzen.

Storebrand er aktive forvaltere, såkalte aksjeplukkere, som analyserer selskaper og investerer i det de mener er underpriset.

Forvalter Lorentzen i Storebrand Vekst, som investerer i aksjer notert på Oslo Børs, sier suksessfaktoren i 2013 har vært at mindre selskaper har løftet seg etter at investorene de siste tre årene har hatt mest appetitt på store, solide selskaper med god likviditet.

- Flere begynte å interessere seg for de små selskapene. Det gjorde at de fikk mer oppmerksomhet og bedre betalt for de underliggende verdiene. Det har vært en jevn god utvikling i mange selskaper, men de som har bidratt mest er norske it-selskaper som Datarespons og Opera. I tillegg var fondet med på oppturen til Bridge Energy da det ble kjøpt opp av Spike Exploration i høst, sier han.

Fra obligasjoner til aksjer
Forvalter Øyvind Fjell i Delphi Nordic sier vendepunktet i 2013 kom da den amerikanske sentralbanken skapte usikkerhet om den ville fortsette å støttekjøpe statsobligasjoner i sommer, noe som sendte rentene på obligasjoner opp. Da begynte investorene i obligasjoner å se seg om etter andre investeringsmuligheter. Øynene falt blant annet på mindre selskaper.

- Vi har sett at endel aksjer har vært underpriset, sier han.

Selskapene Opera Software, det danske smykkeselskapet Pandora og bioteknologiselskapene Algeta og Genmab har blant annet bidratt til avkastningen på nær 51 prosent i år.

Analytiker Thomas Furuseth i Morningstar sier at mens investorer helt siden 2007 har søkt mot store selskaper med god likviditet, ble det i 2013 en revitalisering for små selskaper.

- Man har gått tilbake til å se på det fundamentale; inntjeningen og prisingen i selskapene. Folk er også fortsatt på utkikk etter inntekter, så utbytteaksjer har vært populært, sier Furuseth.

Får mer pensjon
Forvalter Bård Bringedal i Storebrand Global Verdi har levert 45 prosent avkastning i år. Fondet, som baserer seg på en modellbasert utvelgelse av selskaper, har også fått glede av en opptur i amerikanske verdiaksjer. Verdiaksjer kjennetegnes gjerne ved at de betaler høyt utbytte og er lavt priset i forhold til inntjening, kontantstrøm og bokført egenkapital.

- Vi har en bred portefølje, men i år har den inneholdt en del amerikanske verdiaksjer innen olje- og it- sektoren. Det har vært vellykket, sier Bringedal.

- Hva skjer i 2014?

- 2013 var det perfekte aksjeår med lite volatilitet og ekstrem god avkastning. Det er meningsløst å tro at det blir like bra neste år, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.