Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Peter Stjernen (34) ble nødt til å ta opp forbrukslån for å komme seg inn på boligmarkedet.Han mente dette var hans eneste og beste løsning for å møte kravet om 15 prosent egenkapital. Hampus Lundgren
Peter Stjernen (34) ble nødt til å ta opp forbrukslån for å komme seg inn på boligmarkedet.Han mente dette var hans eneste og beste løsning for å møte kravet om 15 prosent egenkapital. Hampus Lundgren les mer

Privatøkonomi

Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig

Nordmenn bruker forbrukslån for å dekke nye egenkapitalkrav, mener styreleder Baard Bratsberg i Norske inkassobyråers forening. - Dette er eneste muligheten om en vil inn i markedet nå, sier Peter Stjernen (34).

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kravet til egenkapital ved boligkjøp ble i 2011 økt fra ti til 15 prosent fordi Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad. Med høyere egenkapitalkrav skal banker og kunder ha en støtpute mot boligprisfall. Nå advarer inkassobransjen om at flere møter de nye kravene ved å ta opp forbrukslån i tillegg til boliglånet.

– Dersom man vil inn på boligmarkedet i Oslo etter at egenkapitalkravet ble justert opp, uten å få hjelp fra andre steder, virket dette som den eneste og beste løsningen, sier Peter Stjernen (34) som er konsulent i oljebransjen.

For å skaffe nok egenkapital til boligkjøp tok Stjernen opp 250.000 kroner i forbrukslån med effektiv rente på 13 prosent.

Usikrede lån
Onsdag la inkassobransjen frem tall som viser at antallet tvangssalg aldri har vært høyere i Norge, og at flere nordmenn enn tidligere tar opp usikrede lån eller forbrukslån.

– Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier styreleder Baard Bratsberg i Norsk inkassobyråers forening.

Fra 2011 til 2012 økte antallet forbrukslån med 7,5 prosent i Norge. I år vil antallet ha økt med 8,8 prosent til en verdi på 66 milliarder kroner, viser tall fra Finanstilsynet.

Bakgrunn: Antallet inkassosaker øker kraftigBOLIGLÅNSRETNINGSLINJENE

  • Bankene må vurdere kundens evne til å betjene lån hensyntatt kundens inntekt og alle kostnader knyttet til livsopphold, herunder betjening av all gjeld.Det skal i vurderingen tas høyde for en renteøkning på minst 5 prosentpoeng
  • Lån til bolig må normalt ikke overstige 85 prosent av boligens markedsverdi. Avdragsbetaling skal avtales fra første termin dersom et lån har belåningsgrad over 70 prosent.
  • For rammekreditter skal belåningsgraden normalt ikke overstige 70 prosent av boligens verdi. Både for rammekreditter og nedbetalingslån skal belåningsgraden omfatte alle lån med pant i boligen.
  • Dette innebærer at også boliglån som ytes av andre långivere med prioritet etter bankens lån, skal inngå i beregningen av belåningsgrad. Ved avvik fra forsvarlig belåningsgrad i retningslinjene skal bankene sørge for at det foreligger tilleggssikkerheter eller en særskilt forsvarlighetsvurdering

Kilde: Finanstilsynet

Siste utvei
Bratsberg sier mange er veldig ansvarsbevisste. For andre kan forbrukslån være en siste løsning.

– Det er klart at det er rett og slett ingen annen vei inn på boligmarkedet slik det er i dag.

Han får støtte av partner Anders Maristuen i låneformidleren Eiendomsfinans, som også ser at flere har valgt denne finansieringsløsningen de siste par årene.

Styreleder Baard Bratsberg i Norske inkassobyråers forening.

DNB og Finans Norge bekrefter overfor Dagens Næringsliv at bankene per i dag ikke har noen mulighet til å sjekke om kundene dekker egenkapitalskravene med forbrukslån.

Les saken: - Det er krevende når man er ung, og det skal det kanskje være

Finansdepartementet opplyser at de mener det er bankenes ansvar å sjekke at kundene har kapasitet til å betale boliglånet, og at en ikke bør bruke forbrukslån for å dekke egenkapitalskravene.

Bli digital-abonnent og les hele saken her - og få tilgang til Dagens Næringsliv fra klokken 22.00 hver dag


Les også: Tjener på unges gjeld

På jobb med skuddsikker vest

- Det er krevende når man er ung, og det skal det kanskje være

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.