Boligkjøp er den største privatøkonomiske disposisjonen de fleste av oss gjør.

Jobben til en eiendomsmegler er å levere trygg, effektiv og god bolighandel på et område hvor forbruker er ekstremt prisgitt gode råd, ifølge administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Gjør man det, kan man ta seg godt betalt. Men man må gjøre jobben først, mener han.

Hvor godt betalt megleren kan ta seg, er delvis opp til deg.

Fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener nemlig du kan spare mellom 10.000 og 30.000 kroner på å prute på tilbud fra eiendomsmegleren.

Kan forhandle

Hans råd er å fokusere på totalpris, fremfor å forhandle om ulike poster.

- At eiendomsmeglere stykker opp regningen i masse enkeltelementer gjør det vanskeligere å prute. Ikke gå på hver enkelt post. Lykkes du med å senke prisen ett sted, kan megler bare presse prisen opp på en annen post - og du er like langt, sier han.

Det første du bør gjøre for å sikre deg best mulige forhandlingskort, er å samle inn tilbud fra flere ulike meglere.

- Ikke start i bankens kontorer. Du står sterkere i en forhandlingsposisjon hvis du har innhentet meglertilbud før du innhenter finansiering. Det er vanskeligere å si nei til et tilbud dersom du har etablert kontakt med en leverandør, forklarer Bartholdsen.

Du bør heller ikke «la deg kapre» av meglere du selv har møtt på visning, eller takke ja til meglere som ber om hjemmebesøk før de vil komme med et tilbud, mener fagsjefen.

- Du er interessert i meglere som er såpass kjent i boligmarkedet at de umiddelbart vet hva slags bolig det er snakk om når du gir dem adressen.

Admnistrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.
Admnistrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. (Foto: Gunnar Bløndal)

Faste kostnader

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i eiendomsmeglerforetakenes organisasjon Eiendom Norge, er vant til at forbrukerne pruter på prisen.

Han har jobbet som eiendomsmegler i ti år.

- Hovedregelen var at jeg møtte konkurranse fra andre meglere om oppdragene. Kundene forhandlet på provisjonen fordi de innhentet tilbud fra flere. Det vil jeg også anbefale å gjøre, da har du mulighet til å kunne forhandle, sier han.

Hva som ligger i de ulike postene i tilbud du mottar fra meglere, vil variere.

- Noen beregner hele vederlaget inn i provisjonen, mens andre deler opp i flere vederlagselementer som visningsgebyr og markedspakke ved siden av provisjon. Få tar fastpris, de aller fleste forbrukere velger tjeneste på provisjonsbasis, forklarer Geving i NEF.

Både han og Dreyer peker imidlertid på utgiftsposter knyttet til boligsalget som du ikke kommer utenom.

- Dette er kostnader i forhold til å innhente informasjon. Andre kostnader som forsikring og markedsføring kan velge å ha eller ikke. Jeg vil også anbefale teknisk vurdering av boligen og markedsføring. Det er provisjonen det er mulig å forhandle om, sier Dreyer.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Eiendomsmeglerforbundet.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Eiendomsmeglerforbundet. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Prut på provisjon

Geving er enig med Forbrukerrådet i at du bør konsentrere deg om å prute på totalprisen - uavhengig av om du betaler provisjonsbasert eller timepris og pakkebasert.

- Et godt utgangspunkt er å tenke pakke fremfor enkeltelementer. Da er provisjon et greit parameter å diskutere, sier han og legger til at valg av megler ikke bare handler om pris.

- Det er også et valg med hensyn til hvilken megler som er best kvalifisert for akkurat ditt oppdrag.

Hva eiendomsmeglere tar i fastpris og provisjon, avhenger av flere faktorer - blant annet boligtype og beliggenhet.

Ifølge Geving varierer prosentsatsen mellom 1 og 3,5 prosent.

- Det er vanskelig å svare klart på hvor mye en eiendomsmegler tar. Jeg må henvise til Finans Norges tall på gjennomsnittlig provisjon. Den ligger på rundt 50.000 kroner per oppdrag, sier Dreyer.

Ikke unik

Før du gir oppdraget til en megler, er det to ting du bør huske, ifølge Bartholdsen.

- Bolighandel er masseproduksjon. For de fleste meglere handler det om å selge så mange boliger som mulig. Sannsynligheten for at megler skal gi akkurat deg særbehandling, er svært liten.

Det andre du bør ha i bakhodet, er at boligen din normalt ikke er «unik».

- Etter at du har fått tilbud, må du vurdere hvilket av meglerenes opplegg som virker tillitsvekkende for deg. Husk at det sjelden finnes boliger som er helt unike. Meglerne vil gjerne skape inntrykk av at det er dem som skaper prisen, men det er markedet som bestemmer, minner han om.

 

Les også: Disse seks ordene felte den tyske bilkongen

Varsler nytt, bratt riggfall

Styr unna destruktive ledere

Hun får toppkarakter på nettet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.