- Vi mistenker at svart arbeid er overrepresentert i privatmarkedet og frykter at anbudstjenestene er blitt en markedsplass for svart arbeid, sier administrerende direktør og advokat Jan Gunnar Madsen i Norske Murmestres Landsforening (NML) til DN.

Medlemsbedriftene hans rapporterer at de sjelden vinner oppdrag som legges ut på anbudstjenester som Finn.no og Mitt Anbud.

Dette tror Madsen skyldes aktører som ikke følger «spillereglene».

- De blir oppringt, gir en pris og lager en kalkyle med de enkelte poster. Men det er noen andre som stikker av med jobben, forklarer han.

Mafiatilstander

Han tror privatmarkedet nå er overrepresentert av selskaper som ikke betaler skatt eller merverdiavgift. Mange av murermestrene ser ikke lenger poenget med å annonsere på anbudstjenester, ifølge advokaten.

- De fleste regner så lavt de klarer. Men hvis du konkurrerer med noen som ikke betaler merverdiavgift, toll på materialer og redskap, skatt eller allmenngjort lønn, så blir det vanskelig, sier Madsen.

Han mener det er et tankekors at privatmarkedet for bolig i 2014 er beregnet til å omfatte 66,7 milliarder kroner i rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT-markedet), mens investeringer i bolig beregnes til å være 61,5 milliarder kroner.

Selv jobber NML sammen med sine medlemmer, Byggenæringens landsforening og NHO mot svart arbeid og arbeidslivskriminalitet.

- Vi ser at det er mafiatilstander i enkelte plasser av byggenæringen, sier Madsen.

- Hvor?

- I hele Norge. Kanskje spesielt i Oslo og storbyene, sier han.

Skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten.
Skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Tar over

Skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten deler Madsens bekymring, og retter derfor mye av oppmerksomheten mot kontroller i bygg og anleggsbransjen.

- Deler av bygg- og anleggsbransjen er i ferd med å bli overtatt av useriøse aktører som unnlater å betale skatter og avgifter. De benytter ulovlig arbeidskraft og driver dermed kriminell virksomhet, skriver Holte i en epost til DN.

Han har ikke nøyaktig info over den totale skatte- og avgiftsunndragelsen. Etterberegning for 2013 viser imidlertid at nær én milliard kroner i skatter og avgifter unndratt ved skatte- og avgiftskriminalitet, kan knyttes til svart arbeid.

Rundt 40 prosent av funnene kan knyttes til bygg- og anleggsbransjen.

- Når vi vet at bygg og anlegg omsetter for nær 400 milliarder kroner årlig, så det er i hvert fall et stort potensiale, mener skattedirektøren.

- Mindre på nettet

Daglig leder Håvard Bungum i Mitt Anbud avviser at svart arbeid er no som har «kommet» med internett.

- Det er mindre svart arbeid på anbudstjenestene enn ellers i markedet, hevder han og refererer til en undersøkelse fra Skattedirektoratet, gjennomført av Opinion i 2013.

Denne viser at de største synderne mot skattereglene er håndverkere som bytter tjenester seg imellom og gode kunder, venner og naboer som kjenner håndverkerne godt fra før.

- Vi bruker store ressurser på å luke vekk useriøse aktører og svart arbeid. Bedrifter som jukser blir kastet ut av tjenesten. Forbrukere bidrar i arbeidet ved å evaluere bedriftene etter at jobben er gjort. Useriøse bedrifter med dårlige evalueringer blir ikke valgt av nye kunder - systemet vårt fremmer kvalitet og seriøsitet, sier Bungum til DN.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. FOTO: Håvard Bjelland
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. FOTO: Håvard Bjelland

Ufrivillig mafiastøtte

Ifølge administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er det ofte mafiaaktørene som har mest orden på papirene.

Som privatperson kan du dermed ha støttet mafiavirksomhet uten selv å være klar over det.

- Det er ikke sikkert de forfalsker kvitteringer engang. En del av mafiaen hvitvasker penger fra prostitusjon, narkotika og menneskehandel. De trenger bygg- og anlegg som et skalkeskjul for aktiviteten de driver med - det forteller politiet oss, forklarer Jæger.

Dersom en aktør lar deg velge om du vil betale hvitt eller svart for jobben, bør du velge en annen håndtverker, mener Holte.

- Når man ser hvordan seriøse leverandører presses ut av markedet, synes jeg man skal ta ansvar for å velge bort dem som tilbyr å gjøre jobben svart, sier han.

Nye tiltak

Jæger har ledet et utvalg nedsatt av kommunalminister Jan Tore Sanner for å se på tiltak som kan bekjempe mafiatilstandene i byggenæringen.

Blant annet har utvalget foreslått at alle som oppholder seg på en byggeplass skal ha et såkalt HMS-kort. Dette registreres i et fellesregister mellom NAV og Finansdepartementet. I dag kan ansatte ha flere ID-kort dersom de har flere arbeidsgivere.

- Vi ønsker ett kort per ansatt. Brukes dette sammen med informasjon om betalte skatter, avgifter og ansettelsesforhold, kan dette begynne å henge i hop, tror Jæger.

I tillegg vil han etablere erklæringsansvar for bedriftene, samt en frivillig økonomisk godkjenning fra staten. Målet er at det skal lønne seg for bedriftene å benytte disse ordningene for å bevise at de opererer lovlig.

- Sentral godkjenning for aktører som ikke skal ha ansvarsrett, er veldig viktig å få på plass, sier han.

Vil føre oversikt

Også forbrukerne skal kunne bidra i arbeidet mot svart arbeid, dersom Jæger får det som han vil: Utvalget har også foreslått å etablere en ny registreringsløsning.

Tanken er at alle utførte oppdrag skal registreres og gjøres tilgjengelige for både myndigheter og boligeiere.

- Da vet vi hvem som har operert i de ulike byggene, og kan gjøre det vanskeligere for mafiaen å få fotfeste, mener Jæger som roser Stortingets innsats for å få på plass nye tiltak.

Madsen fremholder imidlertid at han er «svært skuffet» over regjeringens tiltaksplan mot arbeidslivskriminalitet som ble fremlagt i januar.

- Den inneholder få eller ingen tiltak som kan få ryddet opp i privatmarkedet, mener han.

 

Les også: Babyboomen for 25 år siden presser boligprisene

Mor og far redder boligdrømmen dnPlus  (DN+)

Her får du oppussingsobjekt til 45 mill.  

Se også:

Rosa diamant solgt for en kvart milliard:

Rosa diamant solgt for en kvart milliard
Den 16,5 karat store diamanten er den største rosa varianten som er solgt på auksjon. Den ukjente kjøperen fra Hong Kong i Kina måtte ut med en pris som var noe høyere
01:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.