Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
ETTERLYSER TILTAK. Pensjonsrådgiver Alexandra Plahte i rådgivningselskapet Gabler Steenberg & Plahte mener det bør legges bedre til rette for pensjonssparing. FOTO: Per Thrana
ETTERLYSER TILTAK. Pensjonsrådgiver Alexandra Plahte i rådgivningselskapet Gabler Steenberg & Plahte mener det bør legges bedre til rette for pensjonssparing. FOTO: Per Thrana les mer

Pensjonssparing

- For meg synes det bakvendt

Pensjonsrådgivere etterlyser tiltak for å få fart på nordmenns pensjonssparing. Fremdeles under vurdering, svarer Finansdepartementet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nordmenn sparer mindre til pensjon enn før, ifølge pensjonsrådgiver Alexandra Plahte i rådgivningselskapet Gabler Steenberg & Plahte. Dette bekreftes av tall fra DNB.

Nå etterlyser pensjonsrådgiverne skatteincentiver.

- En viktig årsak til mindre egensparing ligger nok i at det ikke er lagt til rette for skattefavoriserte spareordninger, sier Plahte til DN.

Hun viser til at den enkelte har fått et langt større ansvar for egen sparing som følge av pensjonsreformen.

- Da skulle man jo tro at man også fra myndighetenes side ville legge til rette for egen sparing, sier pensjonsrådgiveren.

- Hadde forventet mer

Tall fra DNB viser at den totale egensparingen til pensjon har gått ned siden 2006. Antall og sparevolum i DNBs typiske pensjonsprodukter er lavere nå.

I 2006 sparte DNB-kundene 751 millioner kroner i disse produktene, men i 2015 er tallet nede i 685 millioner kroner. Det er riktignok mer enn i 2012, da kundene bare satte av 365 millioner kroner. Men med tanke på at inntektene har økt siden 2006, er DNB skuffet over at kundene sparer nesten 70 millioner mindre etter nesten ti år.

- Vi hadde forventet at folk skulle bli flinkere til å spare selv etter pensjonsreformen, men det er de ikke, sier pensjonsdirektør Bengt Olav Lund i DNB til DN.

Lund mener at folk setter av mindre penger til egen pensjonstilværelse fordi det etter 2006 ble mindre skattegunstig å spare til pensjon. Da ble IPA-ordningen med skattefordeler avviklet og erstattes av individuell pensjonssparing (IPS).

- Folk trenger en dult for å spare, sier han og forsetter:

- Folk lever lenger, og mange har de samme ambisjonene når det gjelder pensjon. Samtidig har vi hatt pensjonsreformen og de generøse ytelsespensjonsordningene er avviklet. Det skulle tilsi økt privat pensjonssparing.

Ønsker skatteincentiver

Pensjonsrådgiver Plathe viser til at regjeringen skriver i regjeringserklæringen at den vil vurdere skatteincentiver for å stimulere til privatsparing.

Nordmenn opparbeider seg pensjon på tre måter

1. Gjennom folketrygden

2. Tjenestepensjon/arbeidsmarkedspensjon og avtalefestet pensjon (AFP)

3. Individuelle avtaler/egen sparing

Vis mer
- Enn så lenge har det dessverre kun vært ord uten handling. Tvert imot har man i stedet faktisk gjort de private spareordningene med skattefradrag så dårlige at de fleste pensjonsleverandørene ikke lenger selger produktene, sier Plahte.

Og legger til:

- For meg synes det bakvendt at man på den ene siden pålegger den enkelte et stort ansvar for egen sparing uten å følge opp med tilstrekkelig gode skattefavoriserte ordninger.

Avventer skattereform

Finansdepartementet bekrefter at det har tatt mer tid enn planlagt å vurdere skatteincentiver for å få folk til å spare mer. Ifølge departementet skyldes det at regjeringen har jobbet med skattereformen.

- Rammene her bør være satt før man kan vurdere regler for pensjonssparing, sier statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) til DN.

- Det bør være gode ordninger for pensjonssparing. Regjeringen vurderer hvordan skattereglene kan innrettes for å stimulere til pensjonssparing. Dette vil vi komme tilbake til i forbindelse med et budsjettfremlegg, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple

Tapte en halv milliard: Valutasmell for Mohn (DN+)

Satser 100 mill. i Marbella  

Anbefalt av DNtv:

DNB ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Privatøkonomi Pensjon DNB Pensjonssparing
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.