Antall personer med betalingsanmerkninger øker desidert mest i Rogaland.

Lindorffanalysen for tredje kvartal måler utviklingen i folks gjeld basert på betalingsanmerkninger, regninger som ikke blir betalt. Sammenlignet med tredje kvartal ifjor er det nå registrert 0,7 prosent færre personer med anmerkninger i Norge. Fylkene med økning i antall personer som ikke betaler, er Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene:

- Det har vært en negativ utvikling i privatøkonomien i oljebeltet over tid, og denne tendensen fortsetter. Det er en sterk sammenheng mellom utviklingen i arbeidsledighet og betalingsvansker. Oljefylkene har i en lengre periode hatt landets høyeste arbeidsledighet. Det bidrar til at innbyggerne her sliter mer med regningene enn resten av befolkningen, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff til NTB.

Problematisk

Det er registrert 1,2 millioner betalingsanmerkninger blant privatpersoner i Norge i tredje kvartal, en økning på 6 prosent mot samme kvartal i fjor. Igjen er det oljefylkene som trekker opp landsgjennomsnittet. Aust- og Vest-Agder øker antall betalingsanmerkninger med henholdsvis 14 og 14,5 prosent. I Rogaland er økningen på 13,3 prosent, mens Telemark har en vekst på 10,3 prosent.

Når økningen i antall anmerkninger er høyere enn økning i antall personer som ikke betaler, tyder det på at når folk først ikke klarer å gjøre opp for seg, har de utestående beløp flere steder. Gjeldsanmerkninger per innbygger er mye høyere i oljebeltet enn ellers i landet, men etter to år med lave oljepriser har kostnadskutt og lavere aktivitet fått ringvirkninger for leverandørfylker, som Telemark. Det eneste fylket på Vestlandet som klarer seg bra, er Sogn og Fjordane, som ifølge Lindorff er gode på alt som har med betaling å gjøre.

Mye gjeld

Totalsummen på betalingsanmerkningene har gått ned med 1,3 prosent i Norge og beløper seg til 37 milliarder kroner i tredje kvartal. Utviklingen varierer fra fylke til fylke: Oslobeboere skylder totalt 17,1 prosent mindre enn ifjor, mens folket i Møre og Romdal skylder 16,9 prosent mer.

- Økningen i betalingsvansker startet på Sørlandet og i Telemark før det kom til Rogaland og Hordaland, og fulgte således utviklingen i arbeidsledighet. Nå ser vi også en negativ utvikling i Møre og Romsdal, og forventer en videre økning i betalingsvanskene der. Denne geografiske forskyvningen har sammenheng med hvilke typer underleverandører som ligger i de ulike fylkene, og når de har blitt truffet av oljenedturen, sier kommunikasjonsdirektør Stig-Inge Eikemo i Lindorff Norge.

Gjeldstallene henger naturlig nok tett sammen med ledighet. NAVs hovedtall om arbeidsmarkedet for september viser at ledigheten øker mest i Møre og Romsdal og Hordaland, med henholdsvis 19 og 18 prosent, etterfulgt av Rogaland med en vekst på 16 prosent. Totaltallene viser en noe mer positiv utvikling i arbeidsledigheten, med en nedgang på 1 prosent i Norge som helhet.

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: