Pensjonsøkonom Ernst Hagen i rådgivingsselskapet Gabler, har gjennom 25 år gitt råd om sp#229 og pensjon og har lært seg at det må snakkes i enkle fakta, fremfor å legge frem kompliserte beregninger.

De største besparelsene da pensjonsreformen ble gjennomført i 2011 var levealdersjustering og lavere oppjustering av løpende pensjoner, noe som gjør at vi må spare mer.

– For å kompensere for endringene i folketrygden og økt levealder i samfunnet, bør alle spare opp finanskapital tilsvarende to ganger sin egen årslønn som minimum. En 50-åring som tjener 500.000 i året må da sette av kr 4400 per måned for å ha én million kroner inflasjonsjustert når han er 65 år, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

En 30-åring slipper ifølge Hagen unna med å sette av 1400 kroner i måneden for å nå samme mål som 50-åringen.

Må kompensere for økt levealder selv

Hagens beregninger har som forutsetning at sparepengene settes inn 50/50 i aksjer og renter.

– Finanstilsynet har nettopp bestemt at livsforsikringsbransjen skal regne med at en 50-åring skal ha alderspensjon i 20,4 år, mot tidligere 16,2 år. Dersom levealderen fortsetter å stige med to år frem til han eller hun blir pensjonist, vil folketrygden bli redusert med rundt 30.000 per år. Dette må man selv kompensere for. For hvert år som går uten konkret egen pensjonsplanlegging blir det vanskeligere å få den økonomiske pensjonstilværelse man ønsker seg, sier Hagen til DN.

Han viser også til at mange 50-åringer har flere fripoliser fra tidligere arbeidsforhold. Fripolisene har gitt elendig avkastning de siste årene, noe som gjør at den reelle verdien taper seg frem mot pensjonsalder.

Pusser støv av pensjonsprodukt

Nå kan det snart hende at du får litt drahjelp til å spare av den nye regjeringen.

Alle de borgerlige partiene har nemlig programfestet bedre vilkår for privat sp#229 til pensjon.

Nå kan produktet IPS (individuell pensjonssp#229) tas ned fra hylla og pusses støv av, skriver DN. Den rødgrønne regjeringen strammet inn på skattevilkårene for produktet, slik at fordelene ved produktet ble svært få. Derfor stoppet de fleste bankene å selge det i 2011. Direktør for pensjon og sp#229 Bengt Olav Lund i DNB Wealth Management er klar for å tilby kundene sine det igjen.

– En undersøkelse vi har gjort viser at syv av ti nordmenn vil spare mer til egen pensjon dersom det innføres skattefradrag for slik sp#229, sier Lund til Dagens Næringsliv.

Les hele saken og se hvordan pensjonen din blir til i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Vil la foreldrene bruke opp deler av boligarven


Kostnadsbomber i pensjonsvalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.