Med boligpriser som stiger fortere enn lønningene og fortere enn den vanlige ungdom klarer å spare, blir det stadig vanskeligere for unge å komme seg inn i boligmarket.

De nye retningslinjene som stiller krav til 15 prosent egenkapital har gjort det enda vanskeligere å få foten innenfor den forgjettede dørstokken.

- Egenkapital er blitt nøkkelen til boligmarkedet, fastslår forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

BSU ikke nok
For å illustrere hvor vanskelig det nå er blitt, gir han følgende regneeksempel, basert på hvor mye en maksimalt utnyttet BSU-ordning vil gi i egenkapital. Ordningen gir anledning til å spare inntil 20.000 kroner i året, oppad begrenset til 150.000 kroner totalt i innskudd - som gir et samlet skattefradrag på 30.000 kroner (20 %). Det vil ta minst 7,5 år å fylle opp kvoten og kan gi følgende maksimale egenkapital:

  • BSU-sp#229 i 7,5 år: 150.000 kroner
  • Renter (4,5 %): 28.000 kroner
  • Spart skatt: 30.000 kroner
  • Renter på dette beløpet: 6.000 kroner
  • Totalt: 212.000 kroner

Du får råd til... garasje
Med dagens krav til egenkapital på 15 prosent, vil det gi banken mulighet til å gi deg inntil 1.198.000 kroner i lån, slik at du tilsammen har 1.410.000 kroner å kjøpe bolig for.

- Og hva får du for den prisen i Oslo i dag? spør Gundersen.

Et søk på Finn.no gir det ganske nedslående svaret: 33 enheter.

- Og da er 11 av disse garasjer, ler Gundersen oppgitt.

Likevel mener Gundersen at det er mulig for førstegangsetablerere å få råd til sin egen bolig.

- Det er tøft for de unge nå. Men tenker du langsiktig og målbevisst, kan alle klare det, hevder han.

6 av 10 får hjelp
Gundersen har en liste på ti punkter som kan oppfylle boligdrømmen. Kortversjonen av listen er spar, spar og spar.

- Det er viktig å begynne å spare tidlig, og spare alt du klarer. Sønnen min har fyllt opp BSU-kvoten allerede i januar - for han bor hjemme hos oss mens han jobber og studerer. Til en alt for lav husleie, mener nå jeg, sier Gundersen og ler.

For dem som ikke selv klarer å spare nok til å nå målet, er ikke alt håp ute. En fersk spørreundersøkelse utført av Sparebank1 viser at mer enn seks av ti av unge mellom 25 og 34 år oppgir at de fikk økonomisk hjelp hjemmefra til kjøp av første bolig.

- For ti år siden var tilsvarende tall under halvparten, mens bare en av tre fikk økonomisk hjelp for 20 år siden, sier Gundersen.

Han er klar over at ikke alle har foreldre som vil eller kan gi slik hjelp. For dem gjenstår det bare to muligheter om man ikke klarer å nå målet med egen sp#229.

- Kjøp bolig sammen med noen andre eller søk Startlån, anbefaler Gundersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ti veier inn i boligmarkedet:

  1. Begynn å spar tidlig
  2. Spar i BSU først (det gir høyest rente, men ikke spar der hvis ikke du har inntekt nok til å utnytte skattefradraget)
  3. Spar så mye du bare klarer! Hvis BSU-kvoten er fyllt opp, spar ekstra!
  4. Bo hjemme så lenge som mulig
  5. Jobb mer og tjen mer
  6. Fir på kravene til din første bolig. - Du trenger ikke bo midt i sentrum. Bedre med en liten leilighet enn ingen leilighet. Ta til takke med lav standard.
  7. Snakk med banken - 7 % får likevel lån med mindre enn 15 % egenkapital. Gjelder særlig de med høy inntekt.
  8. Få økonomisk hjelp fra familie
  9. Kjøp bolig sammen med samboer eller en venn
  10. Søk Startlån