Utregninger Dagens Næringsliv har gjort på bakgrunn av nye tall Statistisk sentralbyrå (SSB) har hentet ut fra Lønns- og trekkoppgaveregistret 2003 viser at arbeidstagerne har innrapportert naturalytelser verd 10,9 milliarder kroner, en økning fra 9,8 milliarder i 2001.

Firmabil skattes mest
48.000 norske lønnsmottagere har firmabiler som tilsammen utgjør en lønnsfordel på 3,7 milliarder kroner, og er det frynsegodet som det totalt skattes mest av.

Det klart vanligste frynsegodet er ulykkes- og yrkesskadeforsikring, som nesten 1,5 millioner nordmenn har gjennom jobben.

Ekspertene råder imidlertid folk til å be om skattefrie frynsegoder fremfor økt lønn. Det vil lønne seg, påpeker de. Spesielt videreutdannelse og barnehage betalt av jobben nevnes som svært gunstige skattefrie frynsegoder.

Her er noen av de skattefrie frynsegodene:

* Utdanning: Skattefritt dersom utdanningen gir kompetanse i nåværende stilling eller er relevant tilleggsutdanning. Gjelder inntil fire studiesemestre.

* Fri barnehage: Arbeidsgiver kan dekke barnehageutgiftene dine. Forutsetningen er at det er en bedriftsbarnehage eller at bedriften disponerer reserverte plasser i en privat barnehage.

* Bonus : Premie fra arbeidsgiver for forslag til forbedring av organisasjon og arbeidsmetoder i bedriften regnes ikke som skattepliktig når premien består av annet enn penger. Du kan motta en gave verd inntil 2500 kroner.

* Hjemme-pc: Skattefritt når arbeidsgiver har lånt ut utstyret og det er begrunnet i tjenstlig bruk, for eksempel for å øke dataferdighetene. Også skattefritt hvis arbeidsgiver finansierer utstyret ved trekk i brutto lønn.

* Rimelig lunsj: Gratis lunsj er skattepliktig, billig lunsj kan være skattefri.

* Firmahytte: Skattefritt hvis det er flere enn ti ansatte og de fleste har tilgang til hytten.

* Trim: Du slipper skatt hvis bedriften har eget trimrom eller har bedriftsmedlemskap på et treningssenter.

* Gratis parkering: Skattefritt, selv om du også bruker p-plassen i fritiden.

* Behandlingsutgifter: Årlig legesjekk hos bedriftslegen er skattefritt. Det er det også hvis arbeidsgiver dekker behandlingsutgifter for deg.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.