Tross usikre tider velger stadig flere flytende rente, viser nye tall.

Mens andelen fastrentelån i Danmark og Sverige utgjør rundt 50 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå at rentebindingen fortsatt er på et svært lavt nivå, 7,4 prosent ved utgangen av tredje kvartal i år.

Les saken: Færre binder boligrentene

- Vi har fortsatt en svært lav andel fastrentelån i Norge, men jeg tror andelen rentebinding vil stige også i Norge, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen og ekspert på privatøkonomi Rolf Mæhle.

Relativt dyre lån
De siste ti årene har Norge hatt to større bølger med rentebinding på boliglån, i 1999 og i 2003. I 1999 var pengemarkedsrenten høy, og den flytende renten vesentlig høyere enn fastrenten.

De fleste som bandt renten dette året kom godt ut av det, sammenlignet med utviklingen i den flytende renten i årene som fulgte.

- Derimot er det verre for de som bandt renten i 2003. I utgangspunktet var fastrenten lavere enn den flytende renten også på dette tidspunktet, men rentefallet i årene som fulgte gjorde at mange ble sittende med relativt dyre lån. De som valgte lang rentebinding, opp mot ti år, kan imidlertid fortsatt komme ut i pluss, sier Mæhle.

Er det lurt eller dumt å binde renten? Diskuter saken nedenfor!

Forventer rentefall
De laveste fastrentene ligger i øyeblikket et drøyt prosentpoeng lavere enn den flytende renten. Men det er viktig ikke å se seg blind på dette, advarer Mæhle.

- Den lavere fastrenten reflekterer forventninger om at den flytende renten skal falle, sier Mæhle.

Beste fastrente er ligger i dag på 5,7 prosent effektiv rente, mens beste flytende renten ligger på 6,6 prosent.

Mange økonomer mener beste flytende beste boliglånsrente kan komme ned på firetallet neste høst.

Binde renten i dag?
Mæhles råd er å lære av historien:

- Det er vanskelig å treffe riktig på rentekurven, og bruke lønnsomhet som argument for å velge rentebinding. Høy belåning og små marginer i privatøkonomien tilsier rentebinding. En kombinasjon av fast og flytende er det beste. Rentebindingsperioden bør knyttes opp mot forventninger om fremtidig boligbytte. Er det en viss sannsynlighet for at du kommer til å bytte bolig i relativt nær fremtid, bør ikke rentebindingsperioden være for lang, sier Mæhle.

I og med at rentene svinger til dels voldsomt fra dag til dag, poengterer Mæhle at det er viktig at du som låntaker gjør grundig research før du slår til slik at du får best mulig rente på lånetidspunktet.

Er det lurt eller dumt å binde renten? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.