- Boligmarkedet er helt spesielt, og er drevet av myter og informasjon som er helt ustrukturert, mener Jens Ulltveit-Moe.

Torsdag holdt han foredrag for en fullsatt av eiendomsfolk under seminaret «Næringseiendom som investeringsobjekt» i regi av Eiendomsconsult og Mediehuset Næringseiendom.

- Interesse av at det går opp
- En myte er at boligprisene bare går opp, og det er feil. Beslutningsgrunnlaget i boligmarkedet er rart. Det er helt annerledes enn i aksjemarkedet, og ikke begrunnet av analyse. Det er også spesielt at alle aktørene har interesse av at det går opp, både eiere, meglere og bankene, sier han.

Ulltveit-Moe er tror ikke på noe fall i boligprisene i Norge. Langt verre er det i USA.

- At det er en boligboble i USA, og at den har sprukket, er åpenbart. Men jeg tror ikke vi vil se det samme i Norge, sier han.

Vet du om noe spennende i boligmarkedet? Tips oss!

Reddes av oljen
Det er spesielt oljen som redder det norske boligmarkedet, men han.

- Norge er særstilt på grunn av oljen. Veksten i Kina og India gjør at etterspørselen etter råvarer vil holde seg høy, og dermed vil vi fortsatt få høy etterspørsel etter olje.

Men renten vil dempe veksten i eiendomsmarkedet, i hvert fall i fritidsboligmarkedet.

- En særlig høy rente i Norge vil føre til en utflating i boligprisene, og vi kan få et fall i fritidsboligprisene. Men jeg tror ikke på noe krakk her slik som åpenbart skjer andre steder, sier han.

Spår nedgang for AS Norge
De gode tidene for Norge er uansett på hell, sier Ulltveit-Moe.

- Man kan jo nesten ikke tro at det går an å gå så bra som vi har sett nå. Siden bunnen i 1993 har det vært nesten umulig å ikke tjene penger. De ekstremt gode tidene er over, sier han.

Nå ser Ulltveit-Moe flaskehalser overalt.

- I de fleste bransjer er det en voldsom kostnadsøkning på menneskesiden, og en voldsom mangel på mennesker.

Dette vil slå igjennom på bunnlinjen.

- Selskapenes overskudd vil synke. Det er på grunn av økte kostnader, ikke på grunn av etterspørselssiden, sier han.

Trues av høye kostnader på folk
Han tror USA går i resesjon, og at det også vil komme et fall i Europa. Men fallet i verdensøkonomien totalt sett blir beskjedent fordi etterspørselen fra Kina og India er så stor.

- I Norge tror jeg ikke det går ned, men veksten i økonomien og den private sektor vil flate ut. Bedrifter med ”menneskekostnader” på over 15 prosent vil være lagt ned innen få år, spår Ulltveit-Moe dystert.

Les mer om boligmarkedet på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.