Boligprisene skal falle 12,1 prosent i år.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i årets første utgave av «Økonomiske analyser».

Boligprisene økte kraftig i perioden 2004 til 2007 og veksten var nær 11 prosent som årlig gjennomsnitt ifølge SSBs boligprisindeks for selveierboliger.

Prisen på selveierboliger nådde en topp i 2. kvartal i fjor, og har deretter falt. Statistikerne skriver i rapporten at fra og med 1. kvartal 2010 og ut prognoseperioden vil boligprisene igjen stige, om enn i et moderat tempo i takt med en bedret konjunktursituasjon.

- Vår prognoseperiode gjelder de neste to til tre årene, og iløpet av den perioden skal ikke boligprisene opp til det nivået vi så i andre kvartal ifjor. Lenger enn det ser vi ikke, sier Øystein Olsen, administrerende direktør for Statistisk Sentralbyrå til DN.no.

Leiligheter har falt minst
På årsbasis falt boligprisene med 1,1 prosent i 2008. Eneboliger og småhus hadde størst prisnedgang med rundt 11 prosent i perioden fra 2. kvartal til 4. kvartal i fjor.

Prisene på blokkleiligheter falt med vel 6 prosent i samme periode, et segment av boligmarkedet der prisfallet startet allerede i 2. kvartal 2007.

Stiger neste år
Dette har bidratt til at boligbyggingen har falt kraftig. Trass i lavere renter venter ikke SSB at boligprisene når bunnen før mot slutten av inneværende år. Da har fallet vært opp mot 20 prosent.

- Det er flere årsaker til fallet i boligprisene, sier Olsen, og peker på rentenivå, stort tilbud og inntektsutviklingen:

  • Vi har hatt relativt høy rente i i en periode, og det har som naturlig effekt på legge en demper på etterspørselen etter bolig.

  • Over flere år har det vært stor aktivitet i boligbyggingen, og derfor er det nå stort tilbud av boliger. Større tilbud enn etterspørsel fører til at selgere setter ned prisen.

  • Husholdningenes inntektsutvikling henger tett sammen med boliginvesteringen, og nå vil inntektsutviklingen preges av økende arbeidsledighet og arbeidstakeres frykt for å miste jobben.

Snur boligmarkedet tidlig neste år? Diskuter saken nedenfor!

Prognosene som ble lagt frem i dag:


- Med uforminsket styrke
På årsbasis falt boliginvesteringene med 8,9 prosent i fjor, mot en vekst på 5,3 prosent året før.

Statistikk over igangsetting av nye boliger viser at den markerte nedadgående trenden gjennom 2007 ser ut til å ha fortsatt med uforminsket styrke i fjor, ifølge rapporten.

SSB venter derfor at boliginvesteringene faller videre gjennom 2009 og inn i 2010, for så å begynne å ta seg opp litt ut i 2010.

Utsikter til bedrede konjunkturer samt relativt lave realrenter tilsier imidlertid at boliginvesteringene vil ta seg noe opp igjen de siste to årene av prognoseperioden, ifølge statistikerne.

Snur boligmarkedet tidlig neste år? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.