Boligprisene har steget kraftig denne våren. Gjennomsnittsprisen hittil i 2012 er 6,2 prosent høyere enn snittprisen i 2011. Likevel mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra at boligprisene er for lave.

- Folk har totalt misforstått, boligprisene er ikke problematisk høye, men problematisk lave, sier han til DN.no.

Les: - Boligprisene skal opp 18 prosent de neste fire årene

Ingen turboeffekt på boligprisene
Med fortsatt lave renter vil boligprisveksten fortsette, men Andreassen mener det er mindre direkte sammenheng mellom rentenivået og boligpriser enn det folk tror.

- Det er ikke slik at når rentene fra sentralbanken faller med en prosent, så stiger boligprisene til værs. Rentene har falt kraftig siden årtusenskiftet, og det skulle man tro ville gitt en kraftig turboeffekt på boligprisene, men det har vi ikke sett, sier han.

- Enn så lenge har boligprisene kun fulgt inntektsutviklingen siden årstusenskiftet. Skulle vi tatt høyde for fall i rentene for boliglån, ville prisene vært 20 prosent høyere enn i dag.

Vi er nest rikest i Europa

Vil vokse i takt med inntektene
Andreassen mener den lange trenden vil fortsett slik også i årene fremover.

- Om husholdningens inntekt vil øke med 4-5 prosent i året, vil boligprisen stigen med cirka det samme, sier sjeføkonomen.

Rentenivået vil holde seg lavt i lang tid fremover, ifølge Andreassen, som tror boliglånsrenten skal ned på 3 prosent. Han mener Norges Bank kommer til å måtte kutte renten flere ganger i tiden som kommer.

- Jeg tror vi glir inn i et regime hvor vi mister kontroll over eget rentenivå, slik vi har sett i Sveits, og at Norges Bank blir presset til å kutte renten, sier Andreassen.

- Norge har en høyere rente enn i utlandet, så man får bedre betalt om du putter pengene i det norske markedet enn i eurolandene, og i tillegg får du lavere risiko. Dette fører til at det kommer en brottsjø av penger inn i Norge, som trekker den norske kronen opp og renten ned.

Les: Derfor vil boligprisene fortsette å stige

Tviler på dempende effekt
Andreassen mener alle boliglånsrenter over 5 prosent vil virke dempende på boligprisveksten i Norge.

Når kommer vi til å se boliglånsrenter på dette nivået igjen?

- Jeg tviler på at vi kommer tilbake dit, sier Andreassen.

- Renten i Danmark er på 0,45 prosent. Den har blitt presset ned av den sterke kronestyrken. Nå er det bare Sverige og Norge igjen. Sverige kommer til å kutte renten masse, to til tre ganger innen kort tid. Vi slipper ikke unna. og har ingen handlefrihet i rentesettingen, men får den renten valutakursen tillater.

Likevel er ikke Andreassen bekymret for rentespørsmålet.

- Det jeg er engstelig for, er at jeg tar feil når det gjelder oljeprisen, og at oljeprisen faller tilbake til ubehagelige lave nivåer for Norge. Det vil ramme boligmarkedet fordi det vil ramme fremtidsoptimismen til nordmenn. Og det vil ramme våre inntekter, sier sjeføkonomen.

Les også:
Her kan du vedde på at sprengt boligmarked skal gi nye prisrekorder
- Smart å binde renten nå
Vil reversere 15-prosentregelen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.