Det kommer frem i en helt fersk konjunkturrapport fra Handelsbanken som ble offentliggjort idag, tirsdag.

Boligprisene falt 5,6 prosent fra toppen i august ifjor til september i år. Leiligheter falt hele 7,3 prosent i samme periode. De fleste ekspertene mener prisfallet fortsetter utover høsten.

Les også:
Boligprisene faller mer

Sitter på gjerdet
Boligmarkedet begynte å dale lenge før finanskrisen slo til. Etterspørselen har falt betydelig.

  - Folk sitter heller på gjerdet og venter med å kjøpe bolig, for å se an den videre utviklingen. Riktignok justerer også tilbudssiden seg - ved fall i investeringer og nybygg - med det vil ta tid før dette stabiliserer prisene. Følgelig har boligprisene dalt i omtrent et helt år, og vi venter betydelig videre fall, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i rapporten.

Han tror boligprisene vil falle videre på kort og mellomlang sikt, til tross for at boligprisene har falt et helt år allerede.

Når snur boligmarkedet? Hvor mye skal det falle? Diskuter saken nedenfor!

Dette synet baserer Handelsbanken dels på en tro på videre realøkonomisk avmatning og dels på trendutviklingen i de ledende boligprisindikatorene.

- Antall boliger til salgs har økt kraftig og formidlingstiden øker fortsatt. Husholdningenes renteutgifter etter skatt som andel av lønnsinntekt etter skatt har økt markant de siste månedene. Med fortsatt relativt høye boliglånsrenter er det grunn til å tro på en videre økning i denne statistikken, skriver Syed.

- Prisfallet vil tilta
Tall fra Eiendomsmeglerforbundet viser at prisfallet i eneboliger og delte boliger har vært beskjedent i forhold til leiligheter.

- Riktignok er ikke dette overraskende ettersom boligprisveksten også har vært størst for leiligheter, men vi skal likevel ikke se bort fra at prisfallet i de øvrige boligsegmentene tiltar noe, skriver Shakeb Syed i Handelsbanken.

Sliter du med høyt boliglån, kan du trøste deg med at ekspertene venter rentekutt neste år.

- Vi ser fortsett for oss store forskjeller mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente, men at avstanden langsomt vil avta, dog ikke til de lavere nivåene før finansuroen begynte. Norges Bank vil senke sin rente videre, men fra høsten 2009 venter vi ny heving, skriver Syed.

Når snur boligmarkedet? Hvor mye skal det falle? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.