- Du bør likevel skynde deg å kjøpe bolig. Basert på at prisutviklingen vil gå oppover de kommende årene, bør du absolutt investere i bolig til eget formål, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til DN.no.

DNB Eiendoms prognose for inneværende år er en stigning på 7 prosent. Gjennomsnittsprisen hittil i 2012 er 6,2 prosent høyere enn snittprisen i 2011. Det betyr at det forventes en utflating av boligprisene ut året.

<b>Her sjekker du boligprisene der du bor</b>

 

Sterke drivere
Ifølge DNB Eiendom kommer vi med stor sannsynlighet til å få et sterkt boligmarked i Norge også de neste årene.

- Vi befinner oss nærmest i en økonomisk lykkeboble sammenliknet med resten av verden, sier Halvorsen.

Dette de viktigste driverne bak boligprisveksten i årene fremover:

- fortsatt sterk lønnsvekst
- fortsatt lav rente
- lav arbeidsledighet
- lav prisvekst
- sterk befolkningsvekst
- for lav boligbygging

I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har DNB Eiendom en revidert prognose på mellom 7,5-8 prosent i 2012. Prisveksten hittil i år i disse områdene er mellom 6 og 7 prosent.

Spriker fra SSBs prognoser
Prognosen tegner følgende bilde av boligprisveksten fremover:

2012: + 7 %
2013: + 4,4 %
2014: + 3 %
2015: + 2,6 %

- Summerer vi opp dette forventer vi en prisvekst på cirka 17 prosent (cirka 18 prosent med vekstfaktor journ. anm) de neste fire årene. Dette spriker veldig fra Statistisk Sentralbyrås (SSB) prognoser, som regner med cirka 27 prosent prisstigning denne perioden, sier Halvorsen.

- Hva kommer denne forskjellen av?

- Metodisk er nok vi mer nøkterne enn SSB. Vi forsøker å dempe optimismen litt, fordi det er klart at det også kan skje uforutsette ting, sier Halvorsen til DN.no.

Gjennomsnittlige priser på boliger formidlet gjennom Finn.no var 7 prosent høyere i mai 2012 enn i mai 2011.

Snittprisen hittil i 2012 er 6,2 prosent høyere enn snittprisen i 2011.

Norske folks kjøpsplaner
Forbrukertilliten er stabil fra april til mai og året så langt preges av økt optimisme.

- Enkelte har spådd en boligboble år etter år, men de aller fleste har heldigvis kjøpt når boligbehovet har meldt seg og inntekten kan forsvare et boliglån, og har dermed en kraftig verdiøkning med på kjøpet, sier Halvorsen.

Han viser til at troen på egen økonomi de kommende 12 månedene er høyere enn den var våren 2011, og selv om indeksen for kjøp av bolig og fritidsbolig faller svakt fra april til mai, ligger den 3,8 prosent høyere enn i mai 2011.

Troen på landets økonomi har blitt sterkere i alle aldersgrupper, unntatt aldersgruppen 15-29 år, viser Forventningsbarometeret for andre kvartal som TNS Gallup har utført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Les også:
- Jeg tror vi står overfor en boligbombe
Fikk 70 prosent på festekontrakt
- Noen må si det: Dette er elefanten i rommet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.