- Vi tror bunnen kan være passert, ja. Amerikanerne har satt en strek i sanden. Denne uken sviktet systemet. Det så vi da pengemarkedet begynte å rakne, og de gjør nå det som skal til for å gjenoppprette tilliten til systemet, sier forvalter Kristoffer Stensrud i Skagen Fondene til Dagens Næringsliv.

Får Stensrud rett, blir onsdags sluttkurs på 324,47 poeng stående som den absolutte bunnen for Oslo Børs del under finanskrisen.

Det i sterk kontrast til hva samme man trodde for bare noen dager siden: Skagen-guru tror Børsen skal ned 50 prosent

Årsaken til helomvendingen er at han tror at systemkrisen nå er avverget. Men forvalteren understreker at det kommer til å bli ruglete fremover.

Les også sentralbanksjef Ben Bernankes rystende beskrivelse av hva som kunne ha skjedd: - Vi var dager fra totalt sammenbrudd

- De som var redde for at verden skulle gå under, kan nå se videre, sier Stensrud til DN.

Foruten at myndighetene går inn og overtar råtne lån for hundrevis av milliarder dollar, er det innført midlertidige forbud mot shortsalg i blant annet USA og Storbritannia. Shorting har bidratt sterkt til å forsterke panikken i markedet.

Siste: Også Tyskland stanser shortsalg
Barclays får lov å kjøpe deler av Lehman

Tror børsen skal opp ti prosent
I går steg hovedindeksen på Oslo Børs nærmere ni prosent til 362,01 poeng. Det er den tredje største oppgangen på 25 år.

Også aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets tror bunnen på Oslo Børs nå er passert, og at den vil være over ti prosent høyere ved årsskiftet.

- Jeg blir ikke overrasket om hovedindeksen er over 400 poeng ved årsskiftet, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.

DN har også snakket med flere andre investorer og forvaltere og aksjestrateger som alle deler synet på at Oslo Børs vil stå betydelig høyere enn nå ved inngangen til neste år.

Hvor tror du Oslo Børs er ved utgangen av 2008 - og hvorfor? Delta i debatten her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.