Det finnes snart ikke ett parti, ikke én politiker, som ikke har uttrykt sin forbauselse og indignasjon over de høye strømprisene. Det gjør tidligere industriminister Finn Lied mektig provosert:

- Til og med de aller mest fremtredende energipolitikerne uttaler seg som om de ikke har skjønt hvordan det frie markedet fungerer. Men de burde visst hva et fritt strømmarked ville innebære for prisnivået. Og de burde nå vite at det samme frie markedet vil holde prisene høye, sier han.

Børge Brende får kjeft
Finn Lied er ikke noen hvem som helst når det kommer til kraftpolitikk.

Han regnes som en av etterkrigstidens samfunnsbyggere. Han var industri- og energiminister under Trygve Bratteli, og pådriver for opprettelsen av Statoil.

Og det er heller ikke noen hvem som helst han svinger pisken over. Både tidligere næringsminister Børge Brende (H) og energipolitisk talsmann for Lieds eget parti, Tore Nordtun (Ap), må tåle å bli navngitt som eksempler på uvitenheten.

- De står der og sier at alt vi trenger er å bygge ut mer kraftproduksjon. Det er jo bare tull så lenge vi samtidig bygger ut eksportkapasiteten. Da kan vi bygge ut så mye kraft vi orker uten at prisene synker, sier han.

Importerer høye priser
Lied viser til at vi stadig utvider overføringskapasiteten til utlandet. I 2007 åpnes det for eksempel en gigantisk sjøkabel direkte fra Norge til Nederland.

- De sier vi trenger den for å importere strøm fra kontinentet. Men det vi importerer gjennom slike kabler er strømprisene på kontinentet!

Lied mener politikerne nå må se på energiloven som ble innført i 1991.

- Den innførte markedsliberalismen i norsk kraftindustri, og med det fri eksport av kraften. Så lenge markedsliberalismen får bestemme alt, vil vi aldri mer få lave strømpriser i Norge, slår Lied fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.