Sentralbanksjef Svein Gjedrem har ved mange anledninger snakket varmt om at mange flere nordmenn burde binde renten på boliglånet sitt.

Foreløpig har oppfordringen fått lite gjennomslag hos norske lånetagere, som har lang tradisjon i å la renten flyte. Det synes visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank er merkelig.

- Det er ihvertfall to grupper som burde like å ha fastrente, sier han på dagens pressekonferanse hos Norges Bank.

- Den ene gruppen er de som liker veldig orden og plan, de vil like fastrente. Så har man de som har dårlig likviditet, som får problemer dersom renten øker, de bør også ha fastrente legger han til.

Noen velger fast, andre velger flytende
De som har god likviditet, derimot, kan fortsette å ha flytende rente.

- Noen liker orden, noen liker noe annet. Folk er alle typer. Noen velger fast og andre velger flytende, sier han.

Han understreker det er "unormalt få" nordmenn som velger fastrente, og at vi dermed oppfører oss svært annerledes enn andre land, der fastrente er langt mer populært.

- Det kan tyde på at folk har god råd, at de ikke liker faste rammer eller at de har tilpasset seg litt pussig, sier han.

- Det er jo veldig pussig, legger han til.

Les om dagens rentebeslutning: Rører ikke renten

Dumt å se på dagens rente
Qvigstad peker på at når man kjøper bolig, så binder man seg økonomisk i 20 til 30 år.

- Da er det dumt å for eksempel basere seg på den renten vi har i dag. Vi har i en periode hatt en rente som er lavere enn normalen, sier han.

Ni av ti nordmenn har flytende rente. Sentralbanksjef Svein Gjedrem sa tidligere i år at han trodde den lave fastrenteandelen kan ha historisk bakgrunn.

Norge har vært gjennom en lang periode hvor det alminnelige rentenivået har vært fallende. I den perioden var det lett å komme mindre gunstig ut hvis en binder renten.

- Men med større stabilitet fremover vil nok forholdene ligge til rette for at flere folk kan velge fastrentelån og vil velge fastrentelån, sa Gjedrem da.

Les også: På innsiden: På vent

- Folk velger jo å ta ganske stor risiko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Binde renten nå? Sjekk hvordan du kan bli fastrentespekulant: - Sjeldent attraktivt å binde renten nå