Da den 61 kvadratmeter store Grünerløkka-leiligheten ble solgt for 2.260.000 kroner høsten 2006, hadde selgeren gått langt for å skjule et viktig forhold:

Det er ekstremt lydt mellom leilighetene i gården.

Paret som kjøpte leiligheten ble fort lei av å høre alt naboen foretok seg, og gikk derfor til sak mot selgeren for å heve kjøpet, eventuelt få prisavslag.

- Skjulte bevisst
Selger har bevisst tilbakeholdt opplysninger, og forsøkt å skjule hvor lytt det var ved å be naboen være stille, mener kjøperne.

Hadde de visst hvor lydt det var, ville de ikke kjøpt leiligheten.

«Når noen snakker i etasjen over hører man ikke bare stemmene, men også ordene som blir sagt. Står naboens tv på så hører man den like godt som om man var i samme rommet som tv-en. Det samme gjelder for naboen, han hører alt kjøper sier eller gjør», forklarte kjøperne til Oslo Tingrett.

Tips oss om boligmarkedet!

Selger mente derimot at det kun er snakk om normal støy i en gammel gård.

- Man kan ikke regne med å få opplysninger om at man hører naboen. Dette er vanlig i gamle bygårder, mente selger.

- Hører naboen snakke
Etter rettenes bef#229 kom tingrettsdommer Arne Lyng til at det slett ikke er snakk om normal støy:

- Det er på bakgrunn av bef#229en ingen tvil om at det er svært lydt mellom kjøpers leilighet og leilighetene over. Etter rettens mening er det ikke påregnelig at man hører naboen snakke når han snakker med vanlig stemmevolum for samtaler innendørs. Det er heller ikke påregnelig at man får med seg innholdet i et tv-program når tv-en i leiligheten over har et normalt lydnivå. Det er ikke påregnelig at enkelte lyder høres bedre i leiligheten under enn der de skapes. Etter rettens mening er støyen fra leilighetene over langt over det som kan anses som påregnelig ved kjøp av leilighet i en gammel bygård, skriver Lyng i domsavsigelsen.

- Opptrådt klanderverdig
- Selger har opptrådt klanderverdig ved at han forsøkte å skjule hvor lydt det var ved å be naboen være stille under visning, skriver dommeren.

Derfor ble kjøpet hevet.

I tillegg må de saksøkte betale totalt 201.800 kroner i erstatning, og 127.008 kroner i saksomkostninger.

Les mer om boliger her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.