Torsdag mottok Sigbjørn Johnsen utredningen fra Banklovkommisjonen med utkast til ny lov om kollektiv tjenestepensjonsforsikring. Kommisjonen foreslår blant annet rammeverket for en ny bedriftpensjonsordning som ligger mellom dagens ytelsespensjon og innskuddspensjon - den såkalte hybridpensjonen.

- Det er en stor jobb som nå nærmer seg sluttføring. I løpet av en lengre periode har vi gjort en enorm oppgave for fremtiden med siktemål om å få et stabilt rammeverk rundt fremtidens pensjoner. Vi har fått en pensjonsordning som er bærekraftig, og som er tilpasset næringslivets struktur og behov, sa finansminister Sigbjørn Johnsen etter overleveringen.

Les om den nye ordningen: Forbered deg på å jobbe lenger

Sammenkoblingen gjenstår
Finansdepartementet ga i 2009 Banklovkommisjonen oppdraget med å tilpasse tjenestepensjonssiden til den nye folketrygden.

Lovforslaget som idag ble lagt på bordet skal nå til høring, noe som normalt vil ta tre måneder. Johnsen tar sikte på å legge en proposisjon frem for Stortinget tidlig på vinteren 2012.

Videre gjenstår arbeidet med sammenkoblingen mellom det nye produktet og det gamle systemet.

- Det er en ganske krevende oppgave. Kommisjonen skal ha en utredning om dette klart til årsskiftet 2012/2013. Jeg har som målsetning at Stortinget skal kunne vedta et helhetlig opplegg for det nye pensjonsproduktet, som inkluderer regler om overgang fra eksisterende til nye produkter innen sommeren 2013. Når dette er på plass, det vil si i løpet av et års tid, så er på mange måter pensjonsreformen komplett, sier Johnsen.

- En enorm oppgave
- Vi foreslår en pensjonslov som er tilpasset den nye folketrygden. Ordningen inneholder fleksibilitet for foretakene, muligheter for arbeidstakerne og en avlastning av betydelige risikomengder fra pensjonsinnretningene, sa leder for banklovkommisjonen og jusprofessor Erling Selvig under overleveringen.

Johnsen ga tydelig uttrykk for at han er svært tilfreds med Bankkommisjonens arbeid.

- Jeg ser frem til å få en ny utredning på bordet rundt årsskiftet, slik at vi kan fullføre noe av det jeg mener er en av de viktigste reformene i norsk politikk på lange tider. Dette er et system som skal bære inn i fremtiden, ikke bare fra år til år. Det skal stå seg en hel generasjon, sier han.

 

Må jobbe lenger
Tidligere i dag skrev DN.no at folk nå må forberede seg på å jobbe lenger.

- Det står ikke noe om tjenestetiden i lovutkastet, det står bare at det er årlig opptjening. I tråd med folketrygden regner vi med 40 års opptjenningstid. Det er imidlertid høyst uklart hva opptjeningstiden blir, det avhenger jo av når den begynner og når den slutter. I prinsippet kan det tenkes at det kan bli lenger for noen, sier Selvig til DN.no.

Fredag svarte juristene Alexandra Plahte og Hilde Nordstoga i Steenberg & Plahte og næringspolitisk direktør Jan Otto Risebrobakken i Storebrand på lesernes pensjonsspørsmål. Les svarene under.

Les mer: Slik får du mest ut av pensjonsavtalen

Les også: - Dagens unge får pensjonssjokk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.