Oppussingsobjekter kan være tunge å få solgt. Å pusse opp boligen før salg lønner seg likevel sjelden.

- Man kan ved enkle grep vise boligen fra sin beste side uten å bruke altfor mye penger, sier eiendomsmegler Marianne Dåsnes ved Krogsveen på Årvoll. I likhet med flere meglere DN har snakket med anbefaler hun gjerne et malingsstrøk. – Jeg solgte nettopp en leilighet der veggene opprinnelig var i en litt mørk farge. Her fikk jeg selger til å male hvitt, slik at man fikk mer romfølelse og utnyttelse av takhøyden.

Uviktige fliser
Tone Bjørgvik. megler i DnB På Grünerløkka i Oslo, er enig.

- Ofte er oppussing av bad og kjøkken en så stor kostnad at det ikke er sikkert at man får det igjen ved salg, sier Bjørgvik. Hun legger til at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Kollega Dåsnes i Krogsveen påpeker at selvom kjøperne er blitt mer kresne, så utgjør det sjelden gjør noen forskjell om badet har italienske designerfliser eller fliser fra Maxbo. Hun legger til at det aller viktigste er å rydde skikkelig, og å passe på detaljene.

- Man kan komme langt med å fjerne ledninger og store høyttalere, riktig bruk av farger, lys, rene overflater og friske blomster, sier Dåsnes.

Les også om boligstylistenes jakt på «wow»-faktoren.

Detaljene teller
Også Ola Bjerke, eiendomsmegler i Privatmegleren på Grefsen, opplever at kjøperne er blitt mer opptatt av boligens utseende. Han anbefaler likevel sjelden å bruke mye penger på oppgraderinger. Malerkosten kan derimot brukes, mener han.

- Det viktige er å tenke på den følelsen man får når man kommer inn. Ofte er det bare små grep som skal til, bruk heller tid på rydding, vasking og eventuelt maling sier Bjerke. Ofte er små detaljer som skal til. Som en del av vårt tilbud benytter vi stylingveiledning for tilrettelegging før fotograf og visning, sier han.

At boligen ser bra ut på bilder er nesten enda viktigere enn selve visningen.

- Folk kommer ut fra bildene de har sett på Finn.no eller i avisen, sier Bjørgvik. Lys og lukt er for eksempel viktigere enn man tror, mener hun.

- Man trenger kanskje ikke ta fiskemiddagen dagen før visning, sier hun. Å rydde gang og uteområder er ifølge Bjørgvik også viktig. Både hun og de andre meglerne DN har snakket med tyr til profesjonelle stylister innimellom.

- Vi har hatt noe vi har slitt med å selge, og da har satt inn litt styling. Det har gitt god effekt, sier Bjørgvik. Er boligen innredet på riktig måte, vil en potensiell kjøper ifølge Bjørgvik lettere kunne leve seg inn i hvordan det er å bo der. Å ta ut overflødige møbler kan være smart, samtidig må man være obs på at rommet kan virke mindre enn det er hvis man fjerner for mye.

- Det er greit å vise at det er plass til sengen, for eksempel, sier hun.

Se video: Disse grepene bør du selv ta før selve visningsdagen



Leier møbler
Avdelingsleder Anne-Lise Johannson ved Eiendomsmegler 1 i Ski leier av og til inn møbler hvis boligen hun skal selge er tom.

- Andre ganger, som hvis vi skal selge en enebolig for pensjonister som har bodd der hele livet, anbefaler vi å tømme huset litt.

Å bruke større summer på oppussing er heller ikke noe Johannson vil anbefale.

- Men mal gjerne, og fresh opp ting, som dører og listverk, sier hun. I noen tilfeller, kan det likevel lønne seg å gå grundigere til verks, mener Ski-megleren.

- Vi har sett eksempler på noen som tjente godt på å bytte kjøkken, men det har litt visningen på internett å gjøre. Er det snakke om en enkel kjøkkenløsning, kan det lønne seg, sier hun.