- Husbanken fungerer som en ventil for de som ikke får kjøpe bolig med Finanstilsynets egenkapitalkrav, sier Frps Ketil Solvik-Olsen til DN.no.

Han synes ikke det er overraskende at rekordmange har søkt om startlån.

DN.no har tidligere skrevet om Fahreta Sivic, som fikk fullfinansiert startlån i Husbanken. Hun fikk 700.000 kroner mer i startlån, sammenlignet med hva hennes private bank kunne tilby.

Les også: Dobbelt så mange får startlån til bolig

- Selv om det er gledelig at denne personen har fått fullfinansiert boliglånet, har vedkommende fått låne mye penger. Dette illustrerer bare et stort sort hull i hele systemet, uttaler Solvik-Olsen. Han er stortingsrepresentant og finanspolitisk talsmann i Frp.

Dobling i startlån
1. desember ifjor økte Finanstilsynet kravet om egenkapital ved boligkjøp fra 10 til 15 prosent. I motsetning til private banker, er ikke Husbanken underlagt Finanstilsynet og trenger derfor ikke å be sine lånekunder om egenkapital tilsvarende 15 prosent av prislappen på boligen.









- Vi kan ikke ha et tilsyn som drar i en retning og en statlig husbank som drar i en annen, sier Solvik-Olsen.

I januar og februar ifjor innvilget Oslo kommune 67 startlån, noe som tilsvarer 61 millioner kroner.

I samme tidsrom i år ble det til innvilget 138 startlån til en verdi av 141 millioner kroner.

- Ikke flere vanskeligstilte idag
Solvik-Olsen mener også at Finanstilsynets egenkapitalkrav tvinger flere kunder over i Husbanken og dermed ødelegger for startlånsordningen.

- Min påstand er at det ikke er flere vanskeligstilte i år enn tidligere. Arbeidsledigheten er stabil, og inntektene har gått opp for de fleste. Idag søker flere startlån uten å være vanskeligstilte på samme måte som de ordningen er skapt for, hevder Frp-representanten.

Solvik-Olsen stiller også spørsmålstegn ved kompetansen til kommunene.

- Jeg klarer ikke å forstå at Oslo kommune angivelig sitter på kompetanse som ikke andre banker har. I dette systemet kan kommunene gjøre det bankene ikke får lov til. Finansminister Sigbjørn Johnsen gir uttrykk for at det finnes en helhet, det gjør det ikke, påstår Solvik-Olsen.

- Selv om lånet er gitt i Husbanken så betyr ikke det at kunden klarer å betjene dette lånet i større grad. Er gjeld i de private bankene et problem, er det også et problem at Husbanken kan dele ut boliglån i øst og vest.

Vil tilbake
Storingspolitikeren mener en med fordel kan gå tilbake nivået der bankene kunne låne ut 90 prosent av boligprisen, men også en betydelig mulighet for skjønn i bankene.

- Frp har et forslag som ligger til behandling i Stortinget om å gjøre den 85 prosent regelen mindre bindende, forteller Solvik-Olsen.

Les også:

Villa-opprør i styrtrikt nabolag
- 15%-regelen er ikke hugget i stein
Thon forvandler kontor til boliger på Karl Johan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.