Den norske styringsrenten er nå på to prosent, et svært lavt nivå.

Og slik skal det bli i et helt år til, om Statistisk Sentralbyrå får rett i sine prognoser.

En fersk analyse fra byrået peker på at vekstutsiktene i norsk økonomi er lave, i tillegg til at prisveksten og det internasjonale rentenivået er lavt.

- Vi regner med at Norges Bank tar en lang pause i renteøkningene, skriver SSB i rapporten Økonomiske Analyser.

Ledigheten vil øke i mange år
Lav, men positiv, aktivitetsvekst har preget fastlandsøkonomien etter det markerte produksjonsfallet i kjølvannet av finanskrisen.

Til tross for gradvis økende vekst i norsk økonomi venter SSB at ledigheten kan komme til å øke i flere år framover. Svak utvikling i internasjonal økonomi, spesielt i euroområdet, vil bidra til at rentenivået både internasjonalt og i Norge vil holde seg lavt lenge.

- Utviklingen i befolkningens størrelse og sammensetning trekker i retning av økt arbeidstilbud. Arbeidsledigheten ventes derfor å øke moderat i de neste årene og nå en topp i 2012 med fire prosent av arbeidsstyrken, skriver SSB.

I samme rapport spår SSB også en solid boligprisoppgang de kommende årene:

Les hele saken: Boligprisene skal opp

Lenge til opptur
SSB tror på en langvarig konjunkturnedgang internasjonalt.

- De siste kvartalene har utviklingen i internasjonal realøkonomi vært preget av gjeninnhenting etter produksjonsfallet høsten 2008 og våren 2009. I noen land hvor veksten i det siste har vært høy, har midlertidige stimulanser som ekspansiv finanspolitikk, rentenedgang og lagerkorreksjoner vært viktige drivere, skriver SSB

Når finanspolitikken ikke bare slutter å gi ekspansive impulser, men også strammes til, vil det forsinke et positivt omslag i konjunkturene, tror byrået.

- Vi legger derfor til grunn at veksten hos Norges handelspartnere blir beskjeden de neste par årene, slik at det først er i 2012 vi kan snakke om en moderat konjunkturoppgang internasjonalt.

Beste flytende boliglånsrente ligger i dag på rundt tre prosent.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Renteprognosene denne gang

* gjennomsnitt for året for gjennomsnittlig utlånsrente.



Renteprognosene i februar

* gjennomsnitt for året for gjennomsnittlig utlånsrente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.