I morgen fredag klokken 11 skal norsk rett ta endelig stilling til hvem som må bære det økonomiske ansvaret for at norske bankkunder tapte mangfoldige milliarder kroner på såkalte strukturerte eller garanterte spareprodukter.

Du kan følge dommen direkte her på DN.no fra klokken 11.

Det blir da satt sluttstrek for en sjeldent lang rettsmaraton.

- Nå har jeg holdt på med denne saken i seks og et halvt år, og begynner å bli lei, erkjenner småspareren Ivar Petter Røeggen dagen før dommen.

Han er av Forbrukerrådet plukket ut som såkalt pilotcase på vegne av de mange tusen nordmenn som har tapt penger.

Det har blitt hele 13 år siden DNB overtalte ham til å investere 500.000 kroner i to slike garanterte spareprodukter, og mer enn seks år siden han klagde DNB inn for Finansklagenemnda med krav om å få erstattet tapet på 230.000 kroner - et krav han vant frem med to år senere.

Men DNB nektet å akseptere avgjørelsen Finansklagenemnda.

Derfor har Røeggen, med støtte fra Forbrukerrådet, prøvd saken for retten. I tingretten fikk han medhold, men tapte ankesaken i lagmannsretten, og anket derfor selv til Høyesterett.

Avgjørelse på direkten
I morgen klokken 11 starter Høyesterett sin domsavsigelse, som kommer til å bli ekstraordinært spennende for alle parter. Det er for det første svært uvanlig at Høyesterett i storkammer avgjør saker. Det skjer blant annet i saker der man kan måtte sette til side tidligere avgjørelser i Høyesterett. Dommen kommer dessuten til å skje "på direkten" i mer enn vanlig forstand.

Retten ledes av en høyesterettsdommer som vil lese opp sin innstilling - og deretter vil de andre dommerne én etter én stemme for eller imot denne innstillingen. Den første som stemmer mot førstevoterendes innstilling vil deretter lese opp sin begrunnelse, og så vil avstemmingen fortsette til alle de 11 høyestedommerne har avgitt stemme. Det flertallet av dommerne lander på, blir dommen i saken.

Forbrukerrådet har ønsket en prinsipiell dom i denne saken, og Høyesteretts beslutning om at saken skal avgjøres i storkammer vil gi dommen enda større tyngde enn en ordinær dom i Høyesterett.

- Jeg håper jo at dommen blir så prinsipiell som mulig, slik at andre som står i køen skal slippe årelange kamper for å få avgjort sine saker, sier kristiansunderen Ivar Petter Røeggen.

God magefølelse
Grytidlig i morgen, fredag, setter han seg på flyet til Oslo. Med seg i bagasjen har han et godt håp om at den langdryge kampen vil bli kronet med seier.

- Jeg har en god magefølelse, men er klart forberedt på at det kan gå gærnt.

- Og hva bygger den gode magefølelsen på?

- Hele sakens kompleksitet, og at det gjelder såpass mange. Nå må bankene og forbrukerne få et signal som går klart i den ene eller andre retningen. Og jeg fatter ikke at det er forbrukerne som skal komme dårligst ut denne gangen her, sier Røeggen.

I den grad Røeggens sak er en prinsippsak, innebærer det at andre nordmenn som har tapt penger på garanterte spareprodukter også vil være blant taperne om DNB vinner frem med sitt syn om at bankkundene selv må ta ansvaret for egne beslutninger og tap av penger.

Røeggen mener han på en måte har vunnet allerede, uansett utfall.

- Jeg føler meg som en moralsk vinner uansett. Bankene har jo vært nødt til å legge om rutiner, opplæring, og vi har fått satt søkelyset på slike produkter. Uansett om jeg skulle tape, vil jeg ikke bøye hodet og føle meg som en taper, sier han.

DNB: For tidlig å spekulere i konsekvensene
Hele 39 banker og finansforetak har i dag til sammen rundt 2000 spareprodukt-klager mot seg i Finansklagenemnda. Behandlingen av alle disse klagene er satt på vent, i påvente av Røeggen-dommen i Høyesterett. Det samme er et ukjent antall saker i det ordinære rettsvesenet.

Norges største bank, DNB, er også den banken som har fått suverent flest klager mot seg. Mens de har 1187 saker på vent i Finansklagenemnda, har aktøren med nest mest saker bare 167 klager.

Les også: Disse bankene kan tape mest på Røeggen

Kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide, er naturligvis spent på utfallet i Høyesterett.

- Det blir godt å bli ferdig med saken for alle parter. Den har versert lenge nå. Det blir spennende like til vi får vite fasiten i morgen.

Midteide vil ikke spekulere rundt konsekvensene seier eller tap i Høyesterett vil få for DNB.

- Det blir umulig å si noe om det før vi har sett premissene i dommen. De vil vi gå gjennom i løpet av påsken, sier Midteide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.