Sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet renten med 0,5 prosentpoeng på det ekstraordinære rentemøtet sist uke.

I dagene som fulgte bråsnudde en rekke banker, og varslet kutt i boliglånsrentene i stedet for nok et rentehopp.

Les saken:Nå snur bankene

Foran rentemøtet førstkommende onsdag venter syv av elleve økonomer at Norges Bank vil kutte styringsrenten igjen, viser en ringerunde TDN Finans har foretatt blant 11 økonomer.

Stor usikkerhet
Likevel er det stor usikkerhet og beslutningen vil avhenge av utviklingen i tiden frem til møtet.

Fem av de syv som tror det blir kutt venter at Norges Bank setter styringsrenten ned med 50 basispunkter til 4,75 prosent, mens de to siste tror sentralbanken nøyer seg med å kutte 25 basispunkter i denne omgang.

De øvrige fire tror styringsrenten holdes uendret nå, men at Norges Bank kutter på neste møte, i desember.

Les også: Slik får du låne mer

Lavere ved årsskiftet
Det er dermed bred enighet blant økonomene om at styringsrenten ved årsskiftet vil være lavere enn dagens nivå, men de gir uvanlig sterkt utrykk for usikkerhet ved anslagene sine for beslutningen som blir fattet førstkommende onsdag.

Økonomene er usikre på om et eventuelt kutt vil være 25 eller 50 basispunkter, og de har klare argumenter både for at renten vil bli kuttet nå og for at et kutt kan bli utsatt til desembermøtet. Det endelige utfallet vil avhenge av utviklingen i pengemarkedet i tiden frem mot møtet, mener noen.

- Bedring i pengemarkedet
Det markerte omslaget i vekstutsiktene og fortsatt høye pengemarkedsrenter er primærfaktorene som taler for at renten bør kuttes nå, mens den svake kronen, og dermed faren for importert inflasjon, taler for at kuttet bør utsettes. I sistnevnte gruppe nevnes også at sentralbanken muligens velger å holde seg til formidling av en nye rentebane og oppdaterte prognoser og at den bruker tiden frem til neste rentemøte på å se hva slags forventninger som danner seg i markedet.

- I utgangspunktet venter vi kutt på 50 basispunkter, men den seneste tiden har vi sett noe bedring i pengemarkedet i USA. Selv om pengemarkedsrentene i Norge har steget, har de norske bankene omgjort beslutningen om å øke utlånsrentene. Dette, i tillegg til at kronekursen har falt betydelig, kan tale for at Norges Bank nøyer seg med et kutt på 25 basispunkter, sier makroanalytiker Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans onsdag.

Makroanalytikeren peker videre på at de norske bankene valgte å avlyse renteøkningene på bakgrunn av at de venter lavere renter fremover.

- Det ligger jo i det et forbehold om at Norges Bank følger opp, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror imidlertid ikke det kommer noe kutt i denne omgang.

- De har nettopp kuttet renten en halv prosent, så jeg tror de ønsker å legge hovedvekten på rentebanen og utsiktene fremover og spille på forventingsdannelsen, sier Furre, som legger til at den svake kronekursen også er et argument for å "ta det litt med ro nå".

Hvor mye sentralbanken vektlegger den svake kronen avhenger av hvordan de vurderer kronesvekkelsens varighet.

- Dersom den bare er midlertidig vil den ikke nødvendigvis ha så stor effekt på inflasjonsutviklingen på mellomlang sikt, og det er den Norges Bank sikter mot, sier han.

Mellom Firsts og Sparebanken Møres anslag befinner prognosene til Tina Mortensen i Citi seg. Hun tror styringsrenten skal ned 0,50 prosentpoeng før årsskiftet og holder en knapp på at halvparten av den totale nedgangen kommer onsdag. Hun utelukker likevel ikke at den holdes uendret nå og at hele kuttet tas i desember.

- Det ser ut som situasjonen i markedet bare blir verre og verre. Jeg tror derfor Norges Bank vil kutte renten mye i starten og deretter noe mindre etter hvert, men det er nær dødt løp. De kan like gjerne holde den uendret nå og kutte den 50 basispunkter i desember, sier hun til TDN Finans.

Tror Gjedrem kutter 0,5
Sjeføkonom Steinar Juel tror alle 50 punktene blir tatt nå:

- Budskapet fra Norges Bank forrige gang var at de heller vil ta i litt for mye enn å gjøre det motsatte. Vi tolker det som at de heller vil ta rentekuttene tidlig enn å trekke dem ut over lang tid. Da pengemarkedsrentene heller ikke har komme mer ned enn de har gjort, tror jeg de vil kutte nå, sier Juel, som også påpeker at den svake kronen er eneste argument mot.

Les også: Advarer mot for lav rente

- Men det skyldes nok en del andre forhold og markedet har jo også til dels priset inn at rentene skal ned igjen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.